Up 2 Date

Biden beschuldigt Poetin van genocide in Oekraïne

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Biden beschuldigt Poetin van genocide in Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het Russische leger beschuldigd van 'een genocide' in Oekraïne. Die term nam hij voor het eerst sinds de oorlog in Oekraïne in de mond. Ook noemde hij Poetin 'een dictator'.

'Genocide'

"Je familiebudget, de mogelijkheid om te tanken, niets van dit alles zou afhankelijk moeten zijn van een dictator die de oorlog verklaart en een genocide pleegt aan de andere kant van de wereld", zei Biden tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa.

Na zijn toespraak kreeg Biden vervolgvragen over het gebruik van de term 'genocide'. Die uitspraak nam Biden niet terug na afloop. "Ja, ik noemde het genocide omdat het steeds duidelijker wordt dat Poetin gewoon het idee om Oekraïens te kunnen zijn, probeert uit te roeien. Het bewijs stapelt zich op", zei hij. "Het is aan internationale juristen of het zo gekwalificeerd kan worden, maar het lijkt mij zeker zo."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie Zelensky

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beschuldigde de Russische troepen al eerder van genocide. Die term werd dus nog niet eerder door de Amerikaanse regering gebruikt. Zelensky bedankt Biden via Twitter voor het gebruik van de term: "Ware woorden van een ware leider. Dingen bij de naam noemen is essentieel om te strijden tegen kwaad. We zijn dankbaar voor de bijstand van de VS tot nu toe. We hebben meer zware wapens nodig om verdere Russische wreedheden te voorkomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie