Up 2 Date

Oekraïense strijdkrachten blijven Marioepol verdedigen ondanks verlopen ultimatum

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Oekraïense strijdkrachten blijven Marioepol verdedigen ondanks verlopen ultimatum

Oekraïense militairen blijven Marioepol verdedigen ondanks dat het ultimatum dat Rusland ze heeft gegeven al is verlopen. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie volgens CNN.

Wapens neerleggen

Volgens het ministerie werd Oekraïense soldaten de mogelijkheid geboden om "de wapens neer te leggen en zich over te geven, zodat hun levens gespaard kunnen worden". Verdedigers van de havenstad die voor zondagochtend om 06.00 uur de wapens zouden neerleggen, zouden tot 13.00 uur de tijd krijgen om zich over te geven. Echter drong de lokale overheid erop aan om door te blijven vechten.

Groot deel verwoest

Marioepol wordt al ruim een maand belegerd door Russische soldaten en een groot deel van de stad is inmiddels verwoest. Vorige maand werd een theater, waar meer dan 1300 mensen hun toevlucht zochten, gebombardeerd.

"Onmenselijk"

Afgelopen zaterdag liet het Russische ministerie van Defensie weten dat Marioepol grotendeels in Russische handen is. De overgebleven verdedigers zouden leden van het nationalistische Azovbataljon en buitenlandse huurlingen zijn die zich schuilhouden in een staalfabriek in het oosten van de stad.

Gisteren noemde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de situatie in Marioepol "onmenselijk" en "zeer ernstig". Volgens Zelensky hebben hij en zijn regering elke dag geprobeerd om de Russische bezetting te beëindigen via militaire en diplomatieke wegen, maar tot zover zonder succes.

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie