Up 2 Date

Werkgevers hebben sinds 1 april ruim 4300 Oekraïners in dienst genomen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Werkgevers hebben sinds 1 april ruim 4300 Oekraïners in dienst genomen

Sinds 1 april hebben meer dan 4300 Oekraïense vluchtelingen werk gevonden in Nederland. Dat meldt het UWV op basis van gegevens van werkgevers. Het grootste gedeelte van de vluchtelingen heeft vooral in de regio's Amsterdam en Den Haag werk gevonden via uitzendbureaus en in de land- en tuinbouw.

Geen werkvergunning

Voor Oekraïense vluchtelingen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen hoeven werkgevers sinds 1 april geen werkvergunning aan te vragen. Wel moeten werkgevers met het UWV melden dat ze een vluchteling in dienst willen nemen.

Ongeveer 40 procent van de Oekraïners vond werk via een uitzendbureau. Voornamelijk gingen ze aan de slag als productiemedewerker, schoonmaker of magazijnmedewerker. Ongeveer 11 procent vond een baan in de horeca, gevolgd door de zakelijke dienstverlening met 9 procent. Daarnaast werken er ook vluchtelingen in de ict en transport en logistiek.

Tien procent vindt een baan

Volgens de meeste recente cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er momenteel meer dan 49.810 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Nederland. Van dit aantal heeft iets minder dan tien procent een baan gevonden.

Ster advertentie
Ster advertentie