Up 2 Date

VN: miljoenen tonnen graan geblokkeerd in Oekraïne

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. VN: miljoenen tonnen graan geblokkeerd in Oekraïne

In Oekraïense havens en op schepen zit op dit moment bijna 4,5 miljoen ton graan vast. Dat zegt Martin Frick, directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP). Hierdoor kan de wereldwijde voedselhulp in gevaar komen.

Havens en zeeroutes geblokkeerd

Door de Russische inval in Oekraïne zijn meerdere havens en zeeroutes geblokkeerd. Hierdoor kunnen miljoenen tonnen voedsel in Oekraïne niet worden gebruikt. Dat is een probleem, want vóór de oorlog in Oekraïne was het land een van 's werelds belangrijkste producenten van tarwe en een belangrijke producent van mais. Veel landen, waaronder Noord-Afrika, zijn afhankelijk van goedkope tarwe uit Oekraïne.

Dubbele uitdaging

Volgens Frick is het graan cruciaal voor de wereldwijde voedselhulp. "Voedsel uit Oekraïne is wereldwijd dringend nodig", zegt hij hierover. Frick legt uit dat ze nu voor een dubbele uitdaging staan: "Voedsel moet de ingesloten en behoeftige mensen in Oekraïne bereiken, maar moet ook uit de regio de wereld in om een wereldwijde voedselcrisis te bezweren."

Geen wapen

Om de voedselexport opnieuw te kunnen starten, heeft het WFP humanitaire toegang nodig, zowel tot mensen als tot havens. "Honger mag geen wapen zijn, dat geldt zowel militair als economisch", aldus de WFP-directeur.

Ster advertentie
Ster advertentie