Up 2 Date

China veroordeelt westerse sancties tegen Rusland om invasie Oekraïne

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. China veroordeelt westerse sancties tegen Rusland om invasie Oekraïne

China veroordeelt de sancties die westerse landen aan Rusland hebben opgelegd. Volgens het Oost-Aziatische land zijn de maatregelen 'illegaal en contraproductief'.

Sancties

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi ontving eerder deze week voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov in China. De twee hebben gesprekken gevoerd over de oorlog en spraken zich onder andere uit tegen de sancties die Rusland worden opgelegd door het westen.

Gezamenlijke stem

Rusland zoekt steun bij China, omdat het nu steeds meer geïsoleerd raakt vanwege de sancties. Lavrov en Yi spraken met elkaar af dat ze hun strategische partnerschap willen versterken en dat ze met 'een gezamenlijke stem' zullen spreken over mondiale problemen. Ook zei de Russische minister dat de twee landen de weg naar een 'eerlijkere en democratischere wereldorde' leiden. Volgens Yi kent de samenwerking tussen China en Rusland geen limiet en zetten beide landen zich in om vrede te bereiken en veiligheid te waarborgen.

Vermindering militaire activiteiten

Afgelopen dinsdag beloofde Rusland na een topoverleg om zijn militaire activiteiten rondom Kiev en Tsjernihiv drastisch te verminderen. Dat maakte de Russische viceminister van Defensie, Alexander Fomin, na afloop van het overleg in Istanboel bekend. Het besluit moet het wederzijdse vertrouwen tussen Rusland en Oekraïne een impuls geven en de basis leggen voor verdere onderhandelingen.

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie