Up 2 Date

Miljoenen kinderen in Afrika en Azië ondervoed door droogte en oorlog in Oekraïne

foto: Shutterstoch
  1. Newschevron right
  2. Miljoenen kinderen in Afrika en Azië ondervoed door droogte en oorlog in Oekraïne

Ruim tien miljoen kinderen in de Hoorn van Afrika en Zuid-Azië zijn ernstig ondervoed door extreme droogte, de oorlog in Oekraïne en de gevolgen van de coronapandemie. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van UNICEF.

Acute ondervoeding

Volgens het kinderfonds van de Verenigde Naties lijden wereldwijd op dit moment minstens 13,6 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan ernstige acute ondervoeding en is de verwachting dat dit aantal snel zal stijgen. Zo wordt verwacht dat het aantal ondervoede kinderen in de Hoorn van Afrika op korte termijn stijgt van 1,7 miljoen naar 2 miljoen. Ook in andere regio's, waaronder Zuid-Azië, zijn de cijfers volgens UNICEF alarmerend.

Donaties nemen af

Uit het rapport blijkt ook dat veel kinderen geen toegang hebben tot de juiste zorg. UNICEF behandelt wereldwijd ondervoede kinderen met kant-en-klare therapeutische voeding, maar vanwege stijgende voedselprijzen wordt het steeds moeilijker om meer kinderen te voorzien van deze voeding. Daar komt ook nog bij dat regeringen wereldwijd steeds minder aandacht hebben voor hongersnood. "We merken dat de donaties van landen en grote donoren wereldwijd afnemen. Ondervoeding heeft niet meer de prioriteit, omdat er ook andere zorgelijke situaties zijn in de wereld", zegt een UNICEF-woordvoerder tegen NU.nl. De VN-organisatie verwacht dat de financiering van hulp voor ondervoede kinderen de komende jaren verder zal afnemen.

Humanitaire steun dringend nodig

Het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties liet vorige maand al weten dat de situatie in de Hoorn van Afrika zorgwekkend is en dat 'onmiddellijke humanitaire steun dringend nodig is'. In de afgelopen drie regenseizoenen is er zo weinig neerslag geweest in de Oost-Afrikaanse streek dat abnormaal veel vee sterft en gewassen niet kunnen groeien. Ook is er door een tekort aan water een gebrek aan vruchtbare grond en in het verlengde daarvan een gebrek aan werkgelegenheid in de landbouw. Daardoor worden mensen gedwongen om uit te wijken naar andere gebieden, wat voor conflicten zorgt tussen gemeenschappen.

Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne een grote impact op de aanhoudende voedseltekorten in Oost-Afrika. Rusland en Oekraïne zijn namelijk twee van de belangrijkste leveranciers van (goedkope) landbouwgoederen zoals tarwe, sojabonen en gerst. Volgens Martin Griffiths, directeur van het VN-bureau voor noodhulp, is er zo’n 1,4 miljard dollar nodig om de gevolgen van extreme droogte in het gebied structureel tegen te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie