Up 2 Date

85.000 kinderen in Jemen gestorven aan hongersdood

foto: YouTube: NOS Jeugdjournaal
  1. Newschevron right
  2. 85.000 kinderen in Jemen gestorven aan hongersdood

Ruim 85.000 kinderen onder de vijf jaar zijn in Jemen gestorven aan een hongersdood. Dat blijkt uit cijfers van Save the Children, die afgeleid zijn van VN-gegevens. Het is een heftig aantal dat gebaseerd is op de periode tussen april 2015 - toen de burgeroorlog begon - en oktober 2018. Door de Verenigde Naties wordt de situatie in Jemen de ergste humanitaire crisis in de wereld genoemd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

voorkomen?

Het meest schrijnende is dat deze sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden. Dat is wat Tamer Kirolos, directeur van Save the Children in Jemen, zegt. Ook maakt hij duidelijk dat kinderen daar eerder sterven door een hongersdood, dan bommen of kogels.

blokkade

In een korte tijd is de situatie in Jemen heel erg verslechterd. Er is een gedeeltelijke blokkade in de lucht en op zee ingesteld. Daar heeft een door Saudi-Arabiƫ geleide coalitie voor gezorgd. Hierdoor komen hulpgoederen als voedsel, brandstof en medicijnen het land niet in. Ook vechten militairen en rebellen de laatste weken weer extreem om de macht in de havenstad Hodeida, waar een belangrijk deel van de noodhulp ook binnen zou moeten komen. Daarom zien hulporganisaties geen andere optie dan uitwijken naar een andere havenstad in het zuiden. Dat zorgt er wel voor dat het drie weken langer duurt om de hulpgoederen op bestemming te krijgen.

De hongersnood is dreigend en volgens VN-gezant Mark Lowcock zijn er binnenkort ruim 14 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp om in leven te kunnen blijven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie