Up 2 Date

Floortje Dessing moet schuilen voor schietgeweld in het door oorlog verscheurde Jemen

foto: BNNVARA
  1. Newschevron right
  2. Floortje Dessing moet schuilen voor schietgeweld in het door oorlog verscheurde Jemen

Ruim anderhalf miljoen mensen keken donderdagavond mee hoe Floortje Dessing zich schuil moest houden in Jemen. Ze was daar voor de tweede aflevering van Floortje naar het einde van de wereld, toen er op meters afstand schietgeweld uitbrak. In Jemen woedt al ruim twee jaar een zogenoemde 'vergeten oorlog'.

Voorzichtig

In de hoofdstad Sana'a leidt Gisela, een Mexicaanse medewerkster van het Rode Kruis, Floortje rond. Van haar krijgt de reisverslaggever te horen wat het betekent om in een land te wonen waar je als gewone buitenlander niet meer inkomt.

EXPLOSIE

Veel woorden waren niet nodig, want de presentatrice maakte zelf mee hoe het eraan toegaat in een oorlogsgebied. Op een avond horen zij en de rest van de Rode Kruis-medewerkers een harde knal in de buurt van hun terrein. Zij worden daarna snel de schuilkelders in gehaast. Als ook later die avond vuurgevechten om de hoek van het kantoor uitbreken, zitten zij dagenlang vast ondergronds. Na drie dagen konden Floortje en haar team worden geëvacueerd en naar het vliegveld worden gebracht.

Vrede

Behalve met de lokale hulpverlening heeft Floortje ook een aangrijpend gesprek met jongeren op straat.

"Verspreid onze boodschap: agressie maakt hier alles kapot. Laat de wereld weten dat we lijden. [...] Ze proberen ons uit te knijpen. Ze hopen dat we het opgeven. [...] Laat ons leven in vrede."

Bekijk hier aflevering twee van Floortje naar het einde van de wereld: Jemen.

Moeilijk

De reisfanaat zegt zelf dat de trip naar Jemen haar moeilijkste tot nu toe is. Van tevoren leek het vele papierwerk het grootste probleem te worden. Eenmaal aangekomen in buurland en tussenstop Djibouti, werd ze ook gedwongen haar cameraman en professionele apparatuur achter te laten. Vanaf dat punt moest ze alles zelf met haar telefoon en een ter plekke geleende camera filmen.

Best bekeken

Met 1,6 miljoen kijkers voor het zenuwslopende avontuur van Floortje, was de aflevering het best bekeken programma van de avond op het NOS Journaal (2,3 miljoen) na.

Ster advertentie
Ster advertentie