Up 2 Date

Asielzoekers in noodopvanglocaties krijgen niet genoeg medische zorg

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Asielzoekers in noodopvanglocaties krijgen niet genoeg medische zorg

Asielzoekers in noodopvanglocaties krijgen volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) niet genoeg medische zorg. Ze hebben recht op dezelfde zorg als de rest van Nederland, maar krijgen soms alleen spoedhulp.

Crisisopvanglocaties

Veel asielzoekers in Nederland zitten momenteel in speciaal opgerichte crisisnoodopvanglocaties. Daarbij kun je denken aan lege sporthallen en gebouwen. Dat komt doordat de asielzoekerscentra in Nederland overvol zitten. Volgens de IGJ gaat dit ten koste van de zorg voor asielzoekers.

Medewerkers die er verantwoordelijk voor zijn om zorg te verlenen, moeten noodgedwongen tot creatieve oplossingen zien te komen. De zorg die geboden wordt, gebeurt volgens de IGJ niet altijd volgens de normen en richtlijnen die voor de hele bevolking gelden. De problemen worden veroorzaakt door het grote aantal asielzoekers, het tekort aan opvangplekken, het tekort aan personeel en de hoge werkdruk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noodoproep

De toezichthouder van de IGJ heeft een noodoproep gemaild naar minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). De inspectie wil dat het kabinet in actie komt "om te voorkomen dat de zorg verder stagneert" en "om vaart te maken met het structureel regelen van goede opvang voor asielzoekers". Volgens de IGJ lukt het bij reguliere locaties wel om asielzoekers voldoende medische zorg te geven.

Ster advertentie
Ster advertentie