Up 2 Date

Kabinet wil azc Ter Apel ontlasten door tijdelijk aanmeldcentrum op kazerne

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil azc Ter Apel ontlasten door tijdelijk aanmeldcentrum op kazerne

Het kabinet wil een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers openen om de last op het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel te verlichten. Momenteel zijn er gesprekken gaande om een locatie te openen in een kazerne van Defensie, waar vluchtelingen niet alleen onderdak kunnen vinden, maar ook hun asielprocedure kunnen starten.

Nieuw aanmeldcentrum

In een brief die in handen is van het AD, geeft staatssecretaris Eric van der Burg (VVD, Asiel) aan burgemeester Koen Schuiling (Groningen) aan dat defensielocaties in Ede, Budel en Zeist "zeer geschikt zijn" als aanmeldcentrum. "Niet alleen door de grootte en de directe beschikbaarheid, maar ook door de voorzieningen zoals keukens en voldoende sanitair."

Volgens een woordvoerder van Van der Burg is het niet duidelijk wanneer er meer duidelijkheid komt over de definitieve locatie. "Er zijn inderdaad heel veel gesprekken. Maar als je een plek op het oog hebt, moet er ook met een gemeente worden gesproken. Die moeten ook groen licht geven." Een woordvoerder van het ministerie van Defensie geeft aan dat er "goed overleg" is over de nieuwe locatie en worden "verschillende opties bekeken".

Oplopende achterstanden

Momenteel is het aanmeldcentrum in Ter Apel de enige locatie waar asielzoekers zich kunnen melden. Daar slapen de afgelopen maanden vluchtelingen op stoelen of op een grasveld voor de poort, omdat er niet genoeg ruimte is voor alle mensen die zich daar melden. Asielzoekers worden door het ruimtegebrek vaak van noodopvanglocatie naar noodopvanglocatie gebracht.

Volgens de woordvoerder van Van der Burg is het van belang dat er op de kazerne een combinatie van een opvanglocatie en aanmeldcentrum komt. "Er is niet alleen behoefte aan een dak boven het hoofd, maar ook aan het starten van de asielprocedure." De instanties hebben te maken met achterstanden die blijven oplopen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie