Up 2 Date

Vechtpartij breekt uit bij asielzoekerscentrum Ter Apel, één persoon aangehouden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vechtpartij breekt uit bij asielzoekerscentrum Ter Apel, één persoon aangehouden

Bij de hekken van het aanmeldcentrum in Ter Apel is gistermiddag een vechtpartij uitgebroken tussen twee groepen. De politie kwam tussenbeide en heeft één aanhouding verricht.

Oorzaak onduidelijk

De oorzaak van de vechtpartij wordt onderzocht door de politie. Volgens een fotograaf van persbureau ANP ging een groep van ruim honderd asielzoekers verhaal halen bij een groep van ongeveer tien mensen. Die zouden spullen van eerstgenoemde groep hebben gestolen. Kort daarna raakten de groepen verwikkeld in een vechtpartij, waarbij met tassen en bedden werd gegooid.

"Nare situatie"

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg noemt de vechtpartij in reactie tegenover ANP "een nare situatie". Hij zegt in nauw contact te staan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de politie om ervoor te zorgen dat vrouwen en kinderen veilig kunnen overnachten en niet buiten hoeven te slapen.

Onrust

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel kampt al maandenlang met onrust. Zo is het er overvol en zijn honderden asielzoekers genoodzaakt om in de buitenlucht te overnachten. Ook zou de hygiëne er slecht zijn en krijgen asielzoekers onvoldoende medische zorg. Vanwege de situatie heeft de hulporganisatie Vluchtelingenwerk Nederland een kort geding aangespannen tegen de staat om humanitaire asielopvang af te dwingen. Het aanmeldcentrum zou namelijk al maanden niet voldoen aan de basale voorwaarden voor asielopvang.

Ster advertentie
Ster advertentie