Up 2 Date

Vluchtelingenwerk stapt naar rechter vanwege omstandigheden asielopvang

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vluchtelingenwerk stapt naar rechter vanwege omstandigheden asielopvang

Vluchtelingenwerk Nederland heeft een kort geding aangespannen tegen de staat om humane asielopvang af te dwingen. Volgens de hulporganisatie voldoet de opvang al maanden niet aan de basale voorwaarden.

Ultimatum

Vluchtelingenwerk Nederland stelde het Rijk eerder al een ultimatum om de asielopvang te verbeteren, maar de situatie is sindsdien alleen maar verslechterd, stellen zij. "De basale voorwaarden, zoals fatsoenlijk eten, douches en een ruimte om je in terug te trekken, worden al maanden met de voeten getreden. Daarom is er geen andere optie dan naar de rechter stappen", zegt woordvoerder Martijn van der Linden in het NOS Radio 1 Journaal.

Wetswijziging

Vanwege onvoldoende slaapplekken in Ter Apel, sliepen de afgelopen weken honderden mensen mensen buiten rondom het aanmeldcentrum. "We hopen dat met een rechterlijke uitspraak niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit omhoog gaat", stelt Van der Linden. Het kabinet wil met een wetswijziging gemeenten kunnen verplichten mee te werken aan de asielopvang, maar dat duurt volgens Van der Linden te lang. "Het duurt nog maanden voordat we effect gaan zien van die wetswijziging, terwijl er nu actie nodig is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie