Up 2 Date

Bestuursvoorzitter van studentencorps vertrekt na seksisme-rel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bestuursvoorzitter van studentencorps vertrekt na seksisme-rel

Heleen Vos, de bestuursvoorzitter van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V., heeft besloten uit haar functie te stappen. Dat doet ze naar aanleiding van de 'vrouwen zijn hoeren'-toespraak van mannelijke corpsleden die deze week via een filmpje naar buiten kwam.

Opgestapt

Vos zegt dat ze "niet langer de verantwoordelijkheid wil blijven nemen voor incidenten en gedrag van leden die mijn persoonlijke grens te boven gaan". Ze betreurt dat ze "een aantal situaties en risico's" heeft onderschat. "Het blijkt dat er bij een groep leden binnen het A.S.C./A.V.S.V. de behoefte bestaat tegen de basisprincipes van het cultuurveranderingsproces in te blijven gaan. Ook ontbreek het vermogen om het eigen of andermans gedrag te verbeteren", aldus Vos.

De Toespraken

Vorige week verschenen er beelden van seksistische uitlatingen in speeches tijdens een lustrumfeest van het Amsterdamse studentencorps. Vier vooraanstaande mannelijke leden van A.S.C./A.V.S.V. zeiden in hun toespraken onder andere dat "vrouwen niks meer zijn dan hoeren" en dat "de heren de nekken van vrouwen zullen breken om hun lul erin te steken". Ook werden vrouwen "sperma-emmers" genoemd.

In een interne brief lieten verschillende vrouwelijke leden weten zich onveilig te voelen na de toespraken. De vrouwen schrijven in de brief dat ze "klaar zijn met het seksisme" binnen de studentenvereniging. Ook schrijven ze dat de mannen niet geschikt zijn om aan het hoofd van het corps te staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie