Up 2 Date

Leden Amsterdams studentencorps voelen zich onveilig na 'vrouwen zijn hoeren'-toespraak

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Leden Amsterdams studentencorps voelen zich onveilig na 'vrouwen zijn hoeren'-toespraak

Binnen het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. heerst momenteel onrust vanwege seksistische uitlatingen van vier mannelijke leden tijdens verschillende speeches afgelopen zondagavond. In een interne brief, die in handen is van NU.nl, laten meerdere vrouwelijke leden weten dat ze zich onveilig voelen na de toespraken.

"Niks meer dan hoeren"

A.S.C./A.V.S.V. vierde afgelopen zondag een lustrumfeest waarbij vier vooraanstaande leden speeches hielden. De mannen en vrouwen hadden daarbij elk hun eigen hal. Tijdens deze toespraken zei een van de mannen dat "vrouwen niks meer zijn dan hoeren". Ook zei een andere student dat "de heren de nekken van vrouwen zullen breken om hun lul erin te steken" en noemde hij vrouwen onder andere "sperma-emmers". Tientallen studentes besloten het feest te verlaten toen ze het geschreeuw van de mannen uit de andere hal hoorden.

"Klaar met seksisme"

De vrouwen schrijven in de brief dat ze "klaar zijn met het seksisme" binnen de studentenvereniging. Ook schrijven ze dat de mannen niet geschikt zijn om aan het hoofd van het corps te staan. Heleen Vos, voorzitter van de senaat van het corps, geeft in een interne e-mail aan geschokt te zijn. "Ik ervaar de vrouwonvriendelijke, discriminerende woorden van de sprekers en anderen in de zaal als schokkend en kwetsend."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schaamte

Niet alleen vrouwelijke leden, maar ook mannelijke leden van A.S.C./A.V.S.V. hebben zich uitgesproken tegen de toespraken. Zij zeggen zich te schamen voor hun gedrag. "We hielden onze mond en bleven zitten, waardoor het leek alsof we iets wat onacceptabel is, acceptabel vonden."

Sancties?

De top van de studentenvereniging doet onderzoek naar het incident. Het is nog niet bekend welke sancties zullen volgen voor de vier leden.

Ster advertentie
Ster advertentie