Up 2 Date

Nationaal Coördinator tegen Racisme: "Schrap stagegesprek voor studenten"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nationaal Coördinator tegen Racisme: "Schrap stagegesprek voor studenten"

Er moeten een hoop dingen veranderen, willen we racisme en discriminatie op de stage- en arbeidsmarkt tegengaan. Dit zegt Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

Solliciteren

Volgens Baldewsingh werkt solliciteren voor een stageplek racisme en discriminatie in de hand. "Ik zie dat studenten aan hun lot worden overgelaten", zegt Baldewsingh tegen NU.nl. "De opleiding zou voor studenten stageplekken moeten regelen."

Stagediscriminatie

Het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) denkt dat de aanpak die Baldewsingh voorstelt stagediscriminatie drastisch kan verminderen. "Je kijkt dan wat de student wil leren en wat bedrijven bieden aan leermogelijkheden en zo maak je een match", legt onderzoeker Hanneke Felten uit. "Afgaan op de 'klik' leidt tot stagediscriminatie en dat moeten we voorkomen."

Personeelsbeleid overheid

Baldewsingh heeft ook kritiek op het personeelsbeleid van de overheid. Hij stelt anonieme sollicitaties voor en is een voorstander van open hiring. Hierbij worden mensen die het snelst op een vacature reageren aangenomen, zonder dat wordt gekeken naar een cv, diploma's of ervaring. Werknemers worden dan op de werkvloer opgeleid. Baldewsingh beseft wel dat dit "in de horeca makkelijker kan dan in de zorg".

Ster advertentie
Ster advertentie