FunX

Stagediscriminatie komt nog te vaak voor, dat ziet ook docent Karim Amghar

foto: Open Rotterdam
  1. Newschevron right
  2. Stagediscriminatie komt nog te vaak voor, dat ziet ook docent Karim Amghar

Studenten krijgen nog steeds veel te maken met stagediscriminatie. Ze worden onder andere gediscrimineerd om hun afkomst, geslacht of opleidingsniveau. Docent en onderwijsexpert Karim Amghar onderzoekt in zijn serie Onmisbaar MBO hoe stagediscriminatie zich uit in het middelbaar beroepsonderwijs. Hij vertelt erover in Jouw Stad.

Stagediscriminatie komt nog te vaak voor: "Na het opsturen van haar foto werd ze afgewezen"

Etniciteit of religie

Karim ziet verschillende vormen van stagediscriminatie, maar de vorm die het meest opvalt is die op basis van etniciteit of religie. "Dus heb je bijvoorbeeld Marokkaanse roots, zie je eruit als iemand met Marokkaanse of Surinaamse roots, of ben je duidelijk zichtbaar moslim, dan heb je het lastig."

Vooroordelen

De oorzaak van stagediscriminatie, ligt volgens Karim voor een groot deel bij vooroordelen. "Van de zeventien miljoen mensen die wij hier hebben in Nederland, zijn er zoveel die denken: o, ik ben oordeelloos. Maar hoe links je ook stemt, je hebt altijd zware vooroordelen. En als je die vooroordelen een grote rol laat spelen in jouw besluiten in het aannemen van mensen, dan is dat echt heel gevaarlijk."

Doen

Wat je volgens Karim het beste kunt doen als je te maken krijgt met stagediscriminatie is om je niet van je stuk te laten brengen. "Je bent mooi, je bent intelligent. Wees weerbaar, wees zelfredzaam. Laat jouw zijn niet afhangen van iemand anders, een dwaas die je niet goed kent."

Laat het altijd aan je school weten als je moeite hebt met het vinden van een stageplek en als je te maken hebt met stagediscriminatie. Je kunt vervolgens twee dingen doen. "Ben je echt weerbaar en zelfredzaam? Sta je sterk in je schoenen? Ga dan naar het bedrijf toe en zeg tegen ze: 'Je mist wat als je me niet aanneemt, geef me een goede positie en ik laat zien dat ik het waard ben'."

Voel je je daar niet goed bij? Dan is het ook niet erg, zegt Karim. "Dan is het op naar de volgende stageplek. Zorg ervoor dat je je diploma haalt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stagediscriminatie

Stagediscriminatie is een probleem waar veel jongeren mee te maken hebben. Niets is zo fucked up als het gevoel hebben dat je niet mag zijn wie je bent in deze maatschappij. En daarom vindt FunX het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen. Lees hier alle verhalen terug of deel je eigen verhaal!

Ster advertentie
Ster advertentie