Up 2 Date

Vier procent van alle studenten heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vier procent van alle studenten heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag

Vier procent van alle studenten in het hoger onderwijs heeft gedurende hun studie te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek naar sociale veiligheid van de Onderwijsinspectie.

Enquête onder ruim 1500 studenten

De onderzoekers hebben een enquête gehouden onder meer dan 1500 studenten aan hogescholen en universiteiten. De meeste studenten vinden het leerklimaat op school veilig. Zo durven ze gemakkelijk hun mening te uiten en behandelen docenten hen respectvol. Helaas ervaart 1 op de 25 het leerklimaat juist als onveilig en hebben ze ooit te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag.

Personeel gedraagt zich grensoverschrijdend

In iets meer dan de helft van de gevallen geven studenten aan dat het personeel van de onderwijsinstelling zich grensoverschrijdend heeft gedragen. Dat gebeurt vaak zonder dat de instelling daar weet van heeft. Slechts een klein deel van de studenten dient een klacht in bij de onderwijsinstelling zelf. Het merendeel praat erover met iemand buiten de school.

4% lijkt weinig

Hoewel 4% van 1500 studenten weinig lijkt, zou het werkelijke aantal groter zijn als dat percentage voor alle studenten zou gelden. Dat zou namelijk overeenkomen met 30.000 studenten die ooit te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast stellen de onderzoekers dat het onderzoek is afgenomen in coronatijd. Dat zou mogelijk van invloed kunnen zijn op de resultaten. Daarnaast heeft maar 15 procent van alle mensen die de enquête opgestuurd kreeg hem ingevuld. Het is niet bekend of studenten die niet reageerden dat deden omdat ze tevreden zijn over het leerklimaat op hun onderwijsinstelling of juist niet.

Ster advertentie
Ster advertentie