Up 2 Date

Blad 'Linda' wist in 2020 al van seksueel grensoverschrijdend gedrag Ali B

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Blad 'Linda' wist in 2020 al van seksueel grensoverschrijdend gedrag Ali B

Twee vrouwen die in de BOOS-aflevering van vorige week hun verhaal deden over het seksueel grensoverschrijdend gedrag van Ali B, wilden in 2020 al hun ervaringen met maandblad Linda delen. Dat meldt de Volkskrant na gesprekken met (oud-)medewerkers van het tijdschrift.

Geen aangifte

Een van de twee slachtoffers is een ex-deelnemer van The Voice of Holland. Zij werd in 2014 uitgenodigd door Ali B voor een studiosessie, waar de rapper haar zou hebben verkracht. Een andere vrouw zou in 2018 zijn misbruikt door Ali B tijdens een schrijverskamp. De twee wilden hun verhaal delen met Linda, maar wilden toen nog geen aangifte doen.

"Mager bewijs"

Hoewel de twee hun verhaal deelden met het maandblad, besloot Linda niet over te gaan tot publicatie, omdat het bewijs 'mager' zou zijn. "Voor publicatie was echt meer bewijs nodig. Er was ook nog geen aangifte. Als we bijvoorbeeld getuigenissen van zes vrouwen hadden gehad, hadden we waarschijnlijk een andere beslissing genomen." Verschillende werknemers van Linda, onder wie Linda de Mol, waren op de hoogte van het wangedrag van Ali B, maar deden op verzoek van de slachtoffers geen melding bij moederbedrijf Talpa.

Zoektocht naar meer slachtoffers

De hoofdredacteur van Linda, Jildou van der Bijl, huurde een freelance-journalist in om de getuigenissen van de slachtoffers op te nemen. De journalist gaf de vrouwen het advies om nog meer slachtoffers te zoeken, maar een zoektocht van ongeveer een half jaar leverde niets op. De vrouwen wilden vervolgens ergens anders hun verhaal delen en besloten dat bij BOOS te doen. Dat leidde uiteindelijk tot de uitzending van vorige week donderdag.

Werkzaamheden neergelegd

Ali B maakte afgelopen woensdag bekend dat hij zijn werkzaamheden voorlopig heeft neergelegd in afwachting van het onderzoek van het Openbaar Ministerie. Tegen de rapper is twee keer aangifte gedaan. Een keer wegens verkrachting. "De aflevering heeft veel impact op Ali en zijn gezin. Dat hij op basis van de beschuldigingen al publiekelijk wordt veroordeeld, valt hem zwaar", liet zijn management weten in een verklaring op Instagram

Ster advertentie
Ster advertentie