Up 2 Date

18 Vlaamse studenten voor de rechter wegens dodelijke ontgroening Sanda (20)

foto: Sanda Dia
  1. Newschevron right
  2. 18 Vlaamse studenten voor de rechter wegens dodelijke ontgroening Sanda (20)

In het Vlaamse Hasselt verschijnen vandaag achttien mannelijke studenten voor de rechter. Zij horen bij de voormalige elitevereniging Reuzegom, die in 2018 een extreme en uit de hand gelopen ontgroening uitvoerde waardoor uiteindelijk de 20-jarige Sanda Dia om het leven kwam. De mannen worden onder meer beschuldigd van onopzettelijke doding en kunnen maximaal vijftien jaar cel krijgen, aldus Het Laatste Nieuws.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontgroening

Toen het verhaal van de fatale ontgroening in 2020 naar buitenkwam, leidde dat tot geschokte reacties en veel ophef in België en daarbuiten. Sanda was student aan de universiteit van Leuven en onderging in december 2018 een ontgroening in de hoop lid te worden van de beruchte studentenvereniging, die na zijn dood werd opgeheven. Op de eerste dag werd Sanda gedwongen grote hoeveelheden alcohol te drinken, waardoor hij bewusteloos raakte. Er werd over hem heen geplast en de kranen in het studentenhuis werden afgesloten, waardoor water drinken om bij te komen niet mogelijk was.

Mensonterend

De volgende dag ondergingen Sanda en twee anderen mensonterende taferelen in een bos vlakbij Antwerpen. Zo moesten ze allerlei viezigheid drinken, zoals een drankje waarin paling en muizen verwerkt waren, een levende goudvis en grote hoeveelheden visolie. Ook moesten ze urenlang in een soort put gevuld met ijswater zitten, terwijl studenten hun behoefte over hun deden. Daarnaast zou Sanda racistisch bejegend zijn.

Sanda raakte zwaar onderkoeld en begon vreemde geluiden te maken. Uiteindelijk werd hij naar het ziekenhuis gebracht, maar het was toen al te laat. Hij raakte in coma, kreeg nierfalen en overleed volgens de forensisch arts twee dagen later uiteindelijk door een zwelling in zijn hersenen, een gevolg van de grote hoeveelheid zout in zijn lichaam. Ondertussen hadden studenten van de vereniging alle sporen van de ontgroening uitgewist.

Nieuwe beelden

De zaak rondom de ontgroening houdt heel België in zijn greep. Nieuwskanalen Het Laatste Nieuws en VTM kregen gisteren nog niet eerder getoonde videobeelden in handen van de bewuste dagen, afkomstig van bewakingscamera's en WhatsApp-gesprekken. Op de filmpjes is onder andere te zien hoe Sanda op de tweede dag al niet meer in staat was te functioneren en amper op zijn benen kon staan. Ook zijn er beelden van de details van de ontgroening, een foto waarop Sanda roerloos in het gras ligt en audio-opnames van de 112-melding.

Topadvocaten

De inhoudelijke behandeling van de zaak startte afgelopen oktober, toen kwam de forensisch arts aan het woord. De achttien mannen tussen de 22 en 26 jaar oud die vandaag voor de rechter verschijnen, worden beschuldigd van het toedienen van schadelijke stoffen, mensonterende behandeling, onopzette­lijke doding en schuldig verzuim. Ieder van hen wordt verdedigd door topadvocaten, ingeschakeld door de rijke families van de verdachten.

Nabestaanden van Sanda hopen op gerechtigheid. "Ons leven is geruïneerd. Het is tijd voor de waarheid", aldus zijn vader tegen Het Nieuwsblad. Naar verwachting volgt de uitspraak op zijn vroegst eind mei.

Ster advertentie
Ster advertentie