Up 2 Date

Openbaar Ministerie België onderzoekt dood student tijdens ontgroening

foto: ANP / Afbeelding ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Openbaar Ministerie België onderzoekt dood student tijdens ontgroening

Het Openbaar Ministerie (OM) van de Belgische provincie Namen is een onderzoek gestart naar de dood van een 19-jarige student tijdens een ontgroening. De student overleed in de nacht van zaterdag op zondag in zijn slaap in het dorpje Sart-Custinne.

"Een bad vol bloed"

Belgische media melden dat zo'n 300 studenten van verschillende hogescholen uit de provincie samenkwamen in een schuur waar de ontgroening plaatsvond. Volgens de procureur van het OM nam de jongen deel aan de activiteiten, waaronder dierenvoeding eten en in "een bad vol bloed" liggen, en was hij aan het eind van avond net als de rest van de studenten gaan slapen. De volgende ochtend troffen zijn medestudenten hem bewusteloos aan. Studenten verpleegkunde probeerden hem te reanimeren, maar dat bleek niet meer te helpen.

Doodsoorzaak nog onduidelijk

Het is nog niet duidelijk of de dood van de 19-jarige het gevolg is van de ontgroening of een natuurlijke overlijden. Tijdens de ontgroening zou er geen alcohol zijn gebruikt, maar na de activiteiten zou er veel drank genuttigd zijn volgens de procureur. Het OM kan pas meer zeggen over de doodsoorzaak na de autopsie die aanstaande dinsdag plaatsvindt.

Sanda Dia

Het is niet de eerste keer dat een student overlijdt tijdens een ontgroening. Zo kwam de 20-jarige Sanda Dia om het leven nadat hij verschillende mensonterende activiteiten moest uitvoeren van zijn studentenvereniging. Zo moest hij zes glazen bier, anderhalve liter visolie en anderhalve liter gin drinken. Daarna moest hij een levende goudvis eten en werd hij in een put met ijskoud water gestopt. Hij overleed uiteindelijk aan orgaanfalen. De 17 verantwoordelijke studenten namen topadvocaten in handen en kwamen weg met een taakstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie