Up 2 Date

#JusticeForSanda: Oproep tot actie na ontgroeningshorror

foto: Sanda Dia
  1. Newschevron right
  2. #JusticeForSanda: Oproep tot actie na ontgroeningshorror

Zondagavond bracht de Vlaamse krant De Standaard een reconstructie naar buiten van de dood van Sanda Dia. Sanda was een 20-jarige student die om het leven kwam tijdens de ontgroening van zijn studentenvereniging. De details waren misselijkmakend en schokkend en leidde tot grote ophef. De hele week wordt er op social media al actie gevoerd voor Sanda en eisen mensen maatregelen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Reconstructie

De details liegen er niet om: de laatste dertig uur uit het leven van Sanda zijn een ware nachtmerrie. De 20-jarige moest anderhalf liter gin, zes glazen bier en anderhalf liter visolie drinken. Daarna moest hij een levende goudvis opeten en een vetbol voor vogels opeten, om uiteindelijk in put vol ijskoud water te worden gestopt. Nadat Sanda bewusteloos raakte en vreemde geluiden begon te maken, besloten de studenten de ambulance te bellen. Helaas mocht het niet meer baten en stierf Sanda aan orgaanfalen.

#JusticeForsanda

Een mensonterende en tragische dood, die heel Vlaanderen deed schokkeren. De 17 verantwoordelijke studenten namen topadvocaten in handen en kwamen uiteindelijk weg met een taakstraf. Bizar, vinden veel mensen en zij besloten daarop een actie te starten voor Sanda. Onder de hashtag #JusticeForSanda uitten mensen massaal hun ongenoegen. "Er is veel verontwaardiging over het feit dat de betrokken Reuzegommers enkel een werkstraf kregen, maar veel van hen zullen nog terechtstaan. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er bepaalde tekens van schuld zijn", vertelt de oprichter van het Instagramaccount @sanda.dia aan studentenkrant StuBru.

Viral

De actie is inmiddels wereldwijd viraal gegaan. Zo wist de tweet van Eveline maar liefst 6,4 duizend likes te generen. De studente vindt de dood van Sanda relevant voor de Black Lives Matter-beweging. Ondanks dat de dood van Sanda niets te maken had met zijn huidskleur, is het in haar ogen wel het gevolg van "de normalisering van rijke witte studentencultuur binnen studieverenigingen". Veel mensen zijn het met haar eens en vinden het hoog tijd dat de hele cultuur binnen studentenverenigingen op de schop gaat.

Ook is er een petitie gestart waarin gerechtigheid wordt geeist voor Sanda. Deze kun je hier ondertekenen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie