Up 2 Date

Tienduizenden studenten lopen vertraging op door corona

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Tienduizenden studenten lopen vertraging op door corona

Het aantal studenten met een studieachterstand is door de coronacrisis flink opgelopen. Volgens is het het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de groep met 54.000 gestegen ten opzichte van 2018.

Zorgwekkend

Hbo'ers zijn vaker de dupe dan studenten aan de universiteiten. De voorzitter van ISO, Kees Gillesse, vindt de ontwikkeling zorgwekkend: "In elk klaslokaal op de universiteit zit wel iemand met extra studieachterstand. Op de hogescholen zijn die cijfers hoger: dan gaat het om bijna drie studenten per klaslokaal. We vermoeden dat dit verschil veroorzaakt wordt doordat er in het hbo meer praktijkonderwijs en stages in het curriculum verweven zitten."

Niet tevreden

Het ISO concludeert ook dat driekwart van de studenten onlineonderwijs slechter vindt dan normaal onderwijs. Meer dan 20 procent van de studenten zegt dat een deel van hun onderwijs gestopt of uitgevallen is, bij studenten met veel laboratorium- of practicumonderwijs is dit zelfs 40 procent. Ruim 30 procent zegt minder studiepunten te hebben gehaald door de coronamaatregelen.

Maatregelen

De studentenorganisatie hoopt dat er snel maatregelen worden genomen. "Dit is voor ons aanleiding om ons zorgen te maken over de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs. Niet alle lessen gaan door en onlineonderwijs is niet altijd een goede oplossing." Daarnaast wijzen ze ook op hogere kosten. "Een maand studievertraging kost een uitwonende student al gauw ruim 1000 euro extra. Het is echt belangrijk dat studieachterstanden zoveel mogelijk worden voorkomen."

Ster advertentie
Ster advertentie