Up 2 Date

Een op tien vrouwelijke studenten slachtoffer van verkrachting

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Een op tien vrouwelijke studenten slachtoffer van verkrachting

Een op de tien vrouwelijke studenten (11 procent) in Nederland is tijdens hun studententijd slachtoffer geworden van verkrachting. Bij mannen ligt dat cijfer op 1 procent. Dit blijkt uit een landelijk representatief onderzoek dat I&O Research in opdracht van Amnesty International uitvoerde onder ruim duizend Nederlandse studenten.

Trigger warning: dit artikel gaat over seksueel misbruik.

Quote

De studententijd zou een periode moeten zijn van ontwikkeling en zelfontplooiing, en niet van het opdoen van traumatische ervaringen.

Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty Nederland

Traumatische ervaring

Uit het onderzoek blijkt dat verkrachting onder studenten een groot probleem is. Ruim 18 procent van de ondervraagde vrouwelijke studenten blijkt ooit seks zonder instemming te hebben meegemaakt. Bij 11 procent van de gevallen gebeurde dit tijdens hun studententijd.

Bij een kwart van deze gevallen maakte de dader misbruik van het alcohol- of drugsgebruik van het slachtoffer. In sommige gevallen drogeerde de dader het slachtoffer eerst. Veel van de studenten die ooit verkracht zijn, zeggen dat de dader een bekende van hun was.

Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty Nederland, vindt deze onderzoeksresultaten schokkend. ''De studententijd zou een periode moeten zijn van ontwikkeling en zelfontplooiing, en niet van het opdoen van traumatische ervaringen die je voor de rest van je leven kunnen beschadigen'', vertelt ze in een persbericht.

Verzwijgen

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat vier op de tien slachtoffers van verkrachting dit met niemand deelt. Dat terwijl 14 procent aangeeft na de verkrachting problemen met werk of studie te ervaren en 67 procent er ook psychische en seksuele klachten aan overhoudt.

De reden dat de studenten seksueel misbruik toch verzwijgen, heeft te maken met het feit dat ze vaak niet precies weten bij wie ze terechtkunnen.

Oudshoorn vindt dat hogeronderwijsinstellingen meer verantwoordelijkheid moeten nemen om de veiligheid en het welzijn van de studenten te waarborgen. ''Om te beginnen moeten zij hun studenten voorlichten over wederzijdse instemming bij seks, duidelijke informatie geven over beschikbare hulpverlening, protocollen opstellen en regelmatig communiceren met hun studenten.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Campagne #Let'sTalkAboutYES

Sinds maart 2020 pleit Amnesty Nederland voor gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming op het gebied van seks. Dit doet de organisatie met de campagne #Let’sTalkAboutYES. Voorheen wilde ze hiermee voornamelijk aandacht vragen voor de dialoog over seks en instemming onder jongeren. Ook drongen ze aan op een nieuwe verkrachtingswet die alle vormen van seks zonder instemming strafbaar zou stellen.

Vanaf deze week richt de campagne zich vooral op de hogeronderwijsinstellingen. Amnesty-activisten gaan met ze in gesprek met als doel betere bescherming voor studenten op het gebied van seksueel misbruik en geweld. Ook wordt er een open gesprek gevoerd over (vrijwillige) seks met de studenten zelf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie