Up 2 Date

'Tekort studentenkamers zal komende jaren verdubbelen'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Tekort studentenkamers zal komende jaren verdubbelen'

De kamernood onder studenten is ontzettend groot en dat zal de komende tijd waarschijnlijk niet veranderen. Sterker nog, grote kans dat het de komende jaren zelfs gaat verdubbelen. Dat laat Trouw weten op basis van cijfers van kenniscentrum Kences.

Verschillende scenario's

Kences houdt jaarlijks het aantal studentenhuizen bij en er was afgelopen najaar een tekort aan woonruimte voor 22.000 studenten. Destijds werd rekening gehouden met verschillende scenario's. Zo werd er gedacht dat het tekort zou afnemen als de coronacrisis lang duurt. Voorspeld werd dat studenten dan op de langere termijn vaker thuis zouden blijven wonen.

Tekort voor 50.000 studenten

Maar niets bleek minder waar te zijn. Zo kwam het ministerie van Onderwijs afgelopen voorjaar met nieuwe prognoses. Verwacht wordt dat er in het studiejaar 2024-2025 maar liefst 103.000 méér studenten zullen zijn dan voorspeld op hogescholen en universiteiten. De helft van die studenten is uitwonend. "Daarom verwachten we nu een tekort van minimaal 50.000 studentenwoningen in 2024-2025", zegt De Bie.

Het is de bedoeling dat er tot 2024 zo'n 18.000 nieuwe studentenwoningen komen. "Alleen als die daadwerkelijk gebouwd worden, kan het tekort ook in de rustigste tijd van het jaar tot 50.000 beperkt blijven", waarschuwt De Bie.

Buitenlandse studenten

Ook buitenlandse studenten spelen een grote rol. Zij dragen bij aan het tekort. Aangezien het door de Brexit moeilijker wordt om in het Verenigd Koninkrijk te studeren, wordt onder meer verwacht dat vooral studenten van binnen de Europese Unie vaker dan voorheen voor Nederland zullen kiezen. Verschillende universiteiten roepen buitenlandse studenten daarom op om weg te blijven en een studie elders te zoeken.

Ster advertentie
Ster advertentie