Up 2 Date

Duizenden studenten tekenen petitie voor volledige teruggave collegegeld

foto: Een lege collegezaal van de Universiteit Utrecht (ANP)foto: Een lege collegezaal van de Universiteit Utrecht (ANP)
  1. Newschevron right
  2. Duizenden studenten tekenen petitie voor volledige teruggave collegegeld

Duizenden studenten vinden dat zij volledige teruggave moeten krijgen van het collegegeld dat zij hebben betaald voor het studiejaar 2020-2021. Volgens hen is de kwaliteit van het onderwijs sterk gedaald vanwege de coronacrisis.

Dit blijkt uit een petitie die in februari werd gestart door actiegroep Compenseer Collegegeld NU!. Die was het er niet mee eens dat studenten het komend studiejaar de helft van het college- of lesgeld moeten betalen. "Waarom 50 procent korting voor 100 procent crisis?", valt er dan ook op de petitiepagina te lezen. "Anderhalf jaar aan financiële stress en wisselvallig tot gebrekkig onderwijs wordt niet goed gemaakt met een half jaar 'gratis' studeren."

Drie eisen

Wat betreft de compensatie heeft de actiegroep drie eisen opgesteld, die als volgt luiden:

  1. Compenseer met terugwerkende kracht al het collegegeld en lesgeld dat in 2020-2021 is betaald door alle studenten in Nederland, dat betekent mbo, hbo en wo. In de vorm van een gratis collegejaar, het schrappen van studieschuld of als compensatie.
  2. Compensatie moet afkomstig zijn van de Rijksoverheid, niet van de onderwijsinstelling. Het moet tevens niet van het onderwijsbudget af gaan.
  3. Studenten die in 2020-2021 afstuderen moeten ook gecompenseerd worden - ook wanneer zij hun studiejaar met succes hebben voltooid. Dit geldt voor studenten op alle opleidingsniveaus die een studie afronden.

Meer dan 7000 keer getekend

Inmiddels is de petitie al meer dan 7000 keer getekend. Om extra handtekeningen te verzamelen, gaan plaatselijke groepen door het hele land aan de slag in steden als Groningen, Amsterdam en Utrecht.

Ook verzamelt de groep ervaringen van studenten om meer inzicht te krijgen in de problemen onder jongeren. "Eenzaamheid, concentratieproblemen, motivatieproblemen, stress, depressies, burn-outs en algehele ongelukkigheid zijn aan de orde van de dag." De actiegroep mikt op 40.000 handtekeningen om de zaak onder de aandacht van de Tweede Kamer te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie