Up 2 Date

Coronacrisis heeft grote invloed op ontwikkeling hersenen bij jongeren

foto: ANP | Robin van Lonkhuisen
  1. Newschevron right
  2. Coronacrisis heeft grote invloed op ontwikkeling hersenen bij jongeren

Door corona staat het leven van ons allemaal flink op zijn kop. Voor jongeren geldt dat ze niet meer naar school kunnen, minder sociale contacten hebben en veel thuiszitten. Volgens verschillende onderzoeken zorgt dit ervoor dat 1 op de 7 Nederlandse jongeren last heeft van depressieve klachten en dat meer dan de helft zich eenzaam voelt. Op latere leeftijd kan dit zelfs nog negatieve effecten hebben, dat zegt hoogleraar ontwikkelingspsychologie Eveline Crone van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vooral tweede golf heeft grote impact

Crone deed de afgelopen maanden onderzoek naar wat voor effect corona heeft op jongeren. De conclusie: vooral de tweede golf van de coronacrisis heeft een enorme impact. In mei was er nog veel veerkracht te zien bij de jonge jongeren. Studenten hadden wat meer last van depressieve gevoelens en spanning en dit gevoel neemt nog verder toe bij jongvolwassenen.

Het onderzoek werd vervolgens herhaald rond november, alleen is er nu te zien dat het met de jonge jongeren nu veel minder goed gaat. "Zij ondervinden nu ook de weerslag van de crisis", zegt Crone in een interview tegen NOS. "Al gaat het met de studenten in vergelijking nog steeds een stuk slechter."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer aandacht voor jongeren

Crone vindt dat er veel meer aandacht moet komen voor de jongeren. Alleen tips geven om uit een dip te komen is niet genoeg, zegt de onderzoekster, maar jongeren moeten veel meer betrokken worden in de behoeftes om bij te dragen aan de samenleving.

Volgens Crone is het heel belangrijk dat jongeren in deze tijd leren om pro-sociale vaardigheden op te doen. Als je op jonge leeftijd niet meemaakt dat het een goed gevoel geeft om anderen te helpen, ontstaat er volgens Crone straks een generatie met volwassenen die dat gevoel niet kennen. Tot slot verwacht Crone een tegenbeweging:

"Ze zullen zich niet eindeloos laten opsluiten. Alles in die jongeren zegt: ik wil erop uit! Laten we nadenken over ná 19 januari. Jongeren geven aan: we kunnen een lockdown echt wel uitzitten, als we maar weten wat we daarna weer mogen."

Ster advertentie
Ster advertentie