Up 2 Date

Kabinet trekt 58,5 miljoen uit om eenzaamheid jongeren tegen te gaan

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Kabinet trekt 58,5 miljoen uit om eenzaamheid jongeren tegen te gaan

Het kabinet gaat 58,5 miljoen euro vrijmaken in de strijd tegen eenzaamheid bij jongeren en jongvolwassenen tijdens de coronacrisis. Mark Rutte gaf dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie al aan dat hiervoor geld zou komen. Het ministerie van Volksgezondheid maakte na de persconferentie alle details bekend.

Coronaproof activiteiten

Gemeenten krijgen een zogenaamd Jeugdpakket waarmee zij coronaproof activiteiten voor jongeren kunnen organiseren, zoals sporttoernooien, museumbezoeken, workshops of online gamesessies. De creatieve invulling van de activiteiten wordt gedaan in samenspraak met jongeren zelf en lokale organisaties, zoals het jeugd- en jongerennetwerk. Dit zodat het perfect aansluit op de behoeften van de jongeren. De activiteiten kunnen al in de kerstvakantie van start gaan.

Mentale gezondheidsproblemen

Volgens het kabinet ervaren jongeren, meer dan andere leeftijdsgroepen, mentale gezondheidsproblemen tijdens de coronacrisis, zoals eenzaamheid, somberheid en angst. Een grote groep jongeren wijt de eenzaamheid aan het feit dat ze hun vrienden niet kunnen zien. "Het kabinet wil met dit Jeugdpakket meer mogelijk maken voor alle jongeren in Nederland. Zodat we hen meer perspectief bieden, hopelijk een beetje voorkomen dat zij slecht in hun vel zitten en hen helpen om de beperkende maatregelen vol te blijven houden", aldus staatssecretaris Paul Blokhuis

Kwetsbare jongeren

Hoewel het Jeugdpakket gericht is op alle jongeren tot 27 jaar, is er ook specifiek aandacht voor kwetsbare jongeren. Zo worden er met het geld extra jongerenwerkers ingezet om passende hulp en ondersteuning te bieden aan kwetsbare jongeren in achterstandswijken. Daarnaast wordt 3,5 miljoen euro ingezet voor laagdrempelige, preventieve ondersteuning op het gebied van mentale gezondheid. Het kabinet gaat hiermee meer (digitale) platforms en lokale activiteiten ondersteunen, zoals Join Us, een initiatief waar jongeren en ouders terecht kunnen voor informatie en tips op het gebied van eenzaamheid.

Ster advertentie
Ster advertentie