Up 2 Date

Hoe onderhoud je vriendschappen tijdens de coronacrisis?

foto: Andrea Piacquadio
  1. Newschevron right
  2. Hoe onderhoud je vriendschappen tijdens de coronacrisis?

Vriendschappen hebben meestal een positieve invloed op ons leven. We willen vriendschappen dan ook zo goed mogelijk onderhouden, maar hoe doe je dat tijdens de coronacrisis? Snapchat heeft hier onderzoek naar gedaan bij 30.000 mensen tussen de 14 en 44 jaar.

Vriendschappen tijdens corona

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 3 ondervraagden denkt dat hun vriendschappen zijn veranderd door de coronacrisis. Iets meer dan de helft van deze groep denkt dat ze door social distancing minder close zijn geworden met hun vrienden. Aan de andere kant denkt 47 procent van de groep juist dat ze hechter met hun vrienden zijn geworden door corona.

Volgens socioloog Guillaume Favre is het niet zo gek dat de een minder close wordt met zijn vrienden en de ander juist wel. "Door de eenzaamheid van de lockdown checken mensen vaker of hun dierbaren in orde zijn." Uit het onderzoek blijkt ook dat 48 procent van de ondervraagden tijdens de coronacrisis contact gezocht heeft met een vriend die ze een tijdje niet gesproken hebben om te checken hoe het gaat.

Eenzaamheid

Hoewel veel mensen met elkaar in contact blijven tijdens de coronacrisis, voelt 66 procent van de ondervraagden zich sinds het begin van de crisis eenzaam. De helft van deze groep wijt de eenzaamheid aan het feit dat ze hun vrienden niet kunnen zien. "Hoewel vriendschappen nu vaak onderhouden worden via internet, voelt het voor veel mensen niet hetzelfde door de 'afstand'", vertelt hoogleraar sociale studies, Laavanya Kathiravelu.

Toch is er volgens onderzoekster Donya Alinejad een manier om je minder eenzaam te voelen met behulp van het internet. "Mensen die niet bij elkaar kunnen zijn, videobellen veel. Zo krijgen ze toch het gevoel dat ze samen zijn. Dat gevoel is extra belangrijk voor mensen die emotioneel zijn of niet lekker in hun vel zitten."

The Friendship Report

Het onderzoek over vriendschappen in de coronacrisis maakt deel uit van The Friendship Report van Snapchat. The Friendship Report is een jaarlijks onderzoek van Snapchat, waarin onderzoek wordt gedaan naar vriendschappen. Vorig jaar werd er onderzoek gedaan naar de impact van cultuur, leeftijd en technologie op vriendschappen.

Ster advertentie
Ster advertentie