Up 2 Date

GGZ maakt zich zorgen om mentale gezondheid jongeren

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. GGZ maakt zich zorgen om mentale gezondheid jongeren

GGZ-instellingen maken zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de geestelijke gezondheid van de Nederlandse bevolking. Over de mentale gezondheid van jongeren, kinderen en kwetsbare groepen maken zij zich het meeste zorgen. Dit maakten zij bekend in een rapport.

De GGZ deed een rondvraag onder GGZ-leden over de mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking als gevolg van de coronapandemie. "De problemen die we zien, zijn acuut en moeten aangepakt worden om groepen die nu al door het ijs dreigen te zakken te helpen", zegt voorzitter Jacobine Geel van GGZ Nederland tegen NOS.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

De grootste zorgen gaan over de jeugd. Bij deze groep kwamen de afgelopen periode meer stress- en depressieklachten voor. Volgens de GGZ komt dit doordat kinderen en jongeren lijden onder het stilvallen van sociale interacties. Door de lockdown hebben zij niet de veiligheid, vrijheid en experimenteerruimte die nodig is voor hun ontwikkeling. "Een gehele lockdown zal veel schade aanrichten in de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze doelgroep."

Quote

De problemen die we zien zijn acuut en moeten aangepakt worden

Jacobine Geel van GGZ Nederland

Kwetsbare groepen

De organisatie maakt zich ook zorgen om kwetsbare groepen. Zo is drugsgebruik onder verslaafden toegenomen en daarnaast zij voelen zich een stuk eenzamer in deze periode. Er zijn ook meer gedragsproblemen te zien bij verslaafden als ze in pensions blijven. Volgens de GGZ zijn ouderen ook aan het vereenzamen. Ze hebben last van slapeloosheid en angst. Hierdoor worden mantelzorgers momenteel een stuk zwaarder belast dan voorheen.

Samenwerking

De GGZ pleit in het rapport voor meer samenwerking tussen organisaties. "Tijdens de eerste golf is aangetoond dat we eendrachtig kunnen samenwerken, waarmee veel is bereikt. Laten we deze samenwerking nu verder versterken en vasthouden voor de lange termijn."

Ster advertentie
Ster advertentie