Lifestyle

Voel jij je down door de crisis? Deze tips en tricks helpen je op weg

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Voel jij je down door de crisis? Deze tips en tricks helpen je op weg

Een op de drie jongeren voelt zich down door het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. Een bezoek aan de psycholoog of het letterlijk aankloppen bij een goede vriend zit er voor veel jongeren niet in. Psychische klachten als depressie, angst, eenzaamheid en ziektevrees verergeren. Het gevoel van er alleen voor staan, wordt voor deze jongeren met de dag groter. Maar wat moet je doen als je momenteel niet lekker in je vel zit? En welke hulp is er wél beschikbaar, ondanks de maatregelen?

''Het is een uitzonderlijke situatie, dus het zou juist raar zijn als het niks met je deed.''

ONZEKERHEID

Kirsten de Kok werkt als hulpverlener bij MIND Korrelatie, een organisatie die jongeren en volwassenen met psychische klachten en problemen helpt. Zij merkt dat spanning, angstklachten, somberheid en eenzaamheid toenemen door de crisis: ''Het is nu een hele onzekere periode. Mensen houden niet van onzekerheid en verandering, zeker wanneer je zélf niet voor een bepaalde verandering kiest. De lockdown is een opgelegde verandering die telkens verlengd of aangepast wordt. Iedere keer moet je daar opnieuw aan wennen.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GEEN NORMALE SITUATIE

Veel jongeren missen sociaal contact, doordat ze niet naar school of werk kunnen gaan, of een terrasje kunnen pakken. MIND Korrelatie merkt met wat voor problemen jongeren momenteel kampen door het aantal jongeren dat contact met hen opneemt. Dit is namelijk groter dan normaal. Kirsten benadrukt dat het vooral belangrijk is dat je in je achterhoofd houdt dat het normaal is om je even niet normaal te voelen: ''Het is een uitzonderlijke situatie, dus het zou juist raar zijn als het niks met je deed.''

Hoe zorg je ervoor dat je je mentaal niet verliest in al het negatieve nieuws en de heftige gevolgen van de coronacrisis? Het kan helpen om je minder te richten op negatieve berichtgeving. Daarnaast kan het helpen om je 'normale' dagritme aan te houden en te praten met mensen die dichtbij je staan.

DAGRITME AANHOUDEN

Maar wat wordt er bedoeld met een 'normaal' dagritme? Sta bijvoorbeeld op tijd op en plan tijd in voor studie en ontspanning. Als je gewend bent om op 8 uur 's ochtends op te staan, blijf dit dan vooral doen. Hierdoor creëer je een dagritme en gaan de dagen daadwerkelijk sneller dan je denkt. Probeer een balans te vinden tussen het binnen en buiten zitten. Denk bijvoorbeeld aan een rondje lopen met de hond of de hond van de buren, sporten in de tuin, mediteren, het wassen van auto's, beginnen aan een nieuwe hobby of het oppakken van een oude hobby, het maken van een takenlijst en het onderhouden van je sociale contacten via videobellen, WhatsApp of het spelen van online games.

Praat erover

Wat kun je verder doen om je minder down te voelen? Bedenk eerst wie jou zou kunnen helpen in moeilijke situaties en neem contact op met diegene. Is dat een docent? Een goede vriend? Een familielid? Of misschien wel een onbekende? Het lijkt misschien niet zo, maar er zijn verschillende organisaties die hulp bieden aan jongeren en ouderen die zich eenzaam voelen. Want ondanks dat we verplicht thuis zitten met vrij weinig sociaal contact, mag niemand zich eenzaam voelen. Jij ook niet.

Ook Kirsten van MIND adviseert om te praten met iemand in je omgeving. Maar als je dat niet durft, kun je anoniem advies vragen aan iemand van MIND Korrelatie. Dat is vaak gemakkelijker en laagdrempeliger dan iemand uit je omgeving om advies vragen. Als je een maatje zoekt om gesprekken mee te voeren, zou je ook eens kunnen kijken naar Maatjesgezocht. Via hun website kun je op zoek gaan naar een maatje dat bij jou past en praten over wat jou dwars zit.

stress niet
Al wekenlang hoor en lees je bijna niets anders dan nieuws over het coronavirus en de maatregelen die genomen zijn. Hierdoor is het moeilijk om het nieuws te vermijden, maar het is verstandig om dit af en toe wel te doen. Natuurlijk is een groot deel van de berichtgeving juist, maar er gaat vooral online ook veel fake news rond dat ervoor zorgt dat je in de stress schiet.

Gelukkig geeft 70 procent van de jongeren aan zich bewust te zijn van de valse berichtgeving, blijkt uit het onderzoek van 3Vraagt. Zo zegt een deelnemer uit het onderzoek: ''Sociale media staat er vol mee. Onzin over 5G, foto's van doodskisten uit 2011, foute berichten over medicijnen en dat peper en wodka drinken helpt tegen besmetting. Bij clickbait-achtige titels google ik toch altijd even of het wel klopt.'' Als je sowieso gevoelig bent voor een overkill aan nieuws, zou je er ook voor kunnen kiezen om alleen het nieuws te bekijken dat voor jou en de mensen om je heen van toepassing is.

wat ook helpt

Heb je helemaal geen zin om erover te praten of contact op te nemen met een organisatie? Dan kan het ook helpen om te luisteren naar andermans verhalen en misschien kun je jezelf wel in de verhalen vinden. Een podcast die op dit moment veel beluisterd wordt, is de BOOS AntiCoronaDepressiePodcast van Tim Hofman. Dit is een podcast voor mensen die moeite hebben met de lockdown. Hij geeft tips, tricks en praat met bekende Nederlanders over de situatie waar we momenteel in zitten. Check hier de eerste aflevering:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

hulp nodig?

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Op wijzijnmind.nl/corona staan veel tips en adviezen voor afleiding en contact met lotgenoten. Ook kun je zelf contact opnemen met MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 18.00 bereikbaar via 0900-1450 (en extra bereikbaar tussen 18:00 en 22:00 voor mensen die psychische klachten hebben door de crisis). Bel je liever niet? Chat of WhatsApp dan voor hulp.

Ster advertentie
Ster advertentie