Naar homepage
FunX

Emma (17) overwon depressie, PTSS en suïcidale gedachten en helpt nu anderen

foto: Emma van Nieuwenhuizen
  1. Newschevron right
  2. Emma (17) overwon depressie, PTSS en suïcidale gedachten en helpt nu anderen

Emma is nog maar zeventien jaar, maar heeft veel meegemaakt. Ze kreeg te maken met een eetstoornis, posttraumatische stressstoornis, depressiviteit en suïcidale gedachtes. Jarenlang liep ze alleen met haar psychische klachten rond, maar inmiddels is dat wel anders. Ze heeft hulp gezocht en het gaat veel beter met haar. Ze zet zichzelf nu in om deze problemen bespreekbaar te maken en anderen te helpen die zich in haar verhaal herkennen.

Likes

"Deze samenleving zit - in mijn ogen - heel raar in elkaar", vertelt Emma in een interview met FunX. "Er wordt heel erg van je verwacht dat het altijd goed met je gaat. Dat zie je ook op social media terug: je moet altijd perfect zijn, naar vette feestjes gaan en de meeste likes behalen. Als het niet goed gaat, als je je alleen of slecht voelt, past dat eigenlijk niet in het plaatje waarvan wij denken dat de samenleving van ons wil zien."

Pesten

Emma wil het taboe op psychische klachten doorbreken door haar eigen, heftige verhaal te vertellen. Haar problemen begonnen al op de basisschool. "Ik had nooit de behoefte om mee te lopen en daardoor ben ik best snel een pestslachtoffer geworden." Emma wisselde maar liefst drie keer van school, maar het pesten hield aan. Ondertussen ontwikkelde ze een depressie en een eetstoornis. "Daarnaast kreeg ik PTSS door aanranding en begon ik met zelfbeschadiging.

Suïcidaal

"Al die aspecten hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat de emmer overstroomde en dat suïcidaliteit een rol ging spelen." Bijna een jaar geleden deed Emma een zelfmoordpoging. Tot die tijd sprak ze niet over haar problemen en kropte ze alles op.

"Ik was best wel op mezelf. Ik had niet zoveel mensen, doordat ik gepest werd en ik was best eenzaam. Ik wist niet met wie ik erover moest praten en hoe ik er überhaupt over moest praten. Uiteindelijk ben ik door mijn ouders naar een dokter gestuurd, omdat ik veel flauwviel. Bij het ziekenhuis werd depressie geconstateerd en toen ben ik met een psycholoog gaan praten."

Luisterend oor

Dankzij haar openheid en de therapie die ze ontvangt, gaat het veel beter met Emma. "Ik denk dat ik wel genezen ben, maar het blijft een proces met pieken en dalen." Ze wil nu graag anderen helpen en inspireren. Dat begon doordat ze haar profielwerkstuk over depressie deed, dit op internet deelde en merkte dat ze anderen hiermee hielp. Tegenwoordig probeert ze dit te doen via Instagram, waar ze een luisterend oor biedt aan iedereen die dat nodig heeft.

"Het heeft me gevormd tot wie ik ben en daar ben ik ergens wel dankbaar voor."

#OPENUP

Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. NPO 3FM, MIND en verschillende andere jongerenmerken, waaronder FunX, staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

113

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Check 113.nl of bel het telefoonnummer van 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113. Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen hier 24/7 anoniem en gratis gebruik van maken.
Ster advertentie
Ster advertentie