FunX

Fardau (21): "Sinds mijn depressie staat één doel bovenaan: genieten"

  1. Newschevron right
  2. Fardau (21): "Sinds mijn depressie staat één doel bovenaan: genieten"

"Ik praatte nooit over mijn depressie en ook in mijn omgeving had er nog nooit iemand over depressies gesproken. Achteraf zie ik hoe belangrijk dat juist is. Het is zo'n opluchting wanneer je dat masker niet meer hoeft te dragen. Toch is het moeilijk om erover te beginnen. Niet iedereen weet wat het inhoudt, dus het is heel moeilijk om goed uit te leggen wat er precies aan de hand is. Er is niet één reden voor. Eigenlijk ging het op alle vlakken goed, maar tóch voelde ik me niet lekker. Daardoor ga je twijfelen aan jezelf. Het was dan ook een grote stap om erover te beginnen tegen mijn omgeving. Ik dacht: straks vinden ze me een aansteller. Maar toen het hoge woord eruit was, gebeurde het tegenovergestelde: ik werd overspoeld met lieve reacties en mensen durfden hun eigen verhaal ook met mij te delen.

Mijn ouders hadden wel door wat er aan de hand was, maar in de rest van mijn omgeving wist niemand het. Ik bleef alles gewoon voor de volle 100% doen, maar dat kostte dan wel voor 200% aan energie. Wat echt heeft geholpen, is veel praten, zowel met een psycholoog als mijn omgeving. Vanuit de maatschappij is er een flinke druk dat het altijd goed moet gaan, maar je kan ook best een keer zeggen dat het minder gaat. Dat is een kleine stap om mee te beginnen. Er kunnen tien campagnes op televisie zijn, die zijn zeker nuttig, maar als niemand erover praat, blijft het een taboe.

Twee jaar geleden ben ik een blog begonnen om zo depressie bespreekbaar te maken. Dat is soms lastig, want ik wil niet elke week een zwaar verhaal delen. Maar ik krijg nog steeds positieve reacties en het geeft enorm veel energie dat ik iets voor anderen kan betekenen. Net als afgelopen jaar ga ik daarom volgend jaar in januari op Blue Monday weer een MIND Blue Monday Run organiseren. Daarmee wil ik het taboe rondom depressie de wereld uitrennen. Bekenden en onbekenden doen mee en iedereen heeft een eigen verhaal. Dat is heel bijzonder.

Ik ben positief over de toekomst, ondanks dat ik in een terugval zit en momenteel hard aan mezelf aan het werk ben. Het is niet in één maand op te lossen. Ik heb nu door dat je soms een stapje terug moet doen om weer verder te komen. In een negatieve spiraal glijden is heel makkelijk, maar het belangrijkste is om eruit te komen. Ik wil iedereen meegeven dat het nooit te laat is en dat elke stap er eentje omhoog is. Je bent niet de enige met een depressie, terwijl ik in eerste instantie wel dat gevoel had. Het is fijn om te weten dat er meer mensen zijn die hetzelfde moeten doorstaan en dat je daarmee in contact kunt komen. Dat geeft toch een bepaalde kracht. Daarnaast heb ik van alle doelen die ik nog heb, er één bovenaan gezet: genieten. Zo stond ik na een hele zware periode op een festival met mijn ogen dicht en voelde ik mij voor het eerst weer genieten. Dat moment en gevoel houd ik in gedachten als alles in mijn hoofd weer even negatief lijkt ."

- Fardau (21)

Hulp nodig?

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 18.00 bereikbaar via 0900-1450 of mindkorrelatie.nl (chat, WhatsAap en mail) voor advies en hulp.

#Openup

Vier op de tien jongeren met psychische klachten schamen zich hiervoor, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. MIND, NPO 3FM, Human en verschillende andere jongerenmerken - waaronder FunX - staan van 9 tot en met 15 maart in het teken van #Openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

CLOSE-UP

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie