Up 2 Date

10.000 jongeren geen baan door eerste coronagolf

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 10.000 jongeren geen baan door eerste coronagolf

Door de eerste coronagolf van het afgelopen voorjaar hadden 10.000 minder jongeren een baan van minimaal drie dagen per week in vergelijking tot een jaar eerder. Dat blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek en het Verwey-Jonker Instituut.

Daling

Voor het onderzoek is gekeken naar zo'n 240.000 jongeren tussen de 16 en 30 jaar. Het gaat hierbij om schoolverlaters en afgestudeerden uit het studiejaar 2018-2019. Te zien is dat 63 procent van de jongeren in juni een baan wist te vinden. Dat is een daling ten opzichte van het studiejaar daarvoor. Toen wist 67 procent van de jongeren een baan te vinden, wat neerkomt op zo'n 10.000 jongeren meer.

Hardst geraakte jongeren

De baankansen van jongeren met een mbo niveau 2-diploma via de beroepsopleidende leerweg (bol) daalden het hardst. Het gaat daarbij voornamelijk om opleidingen in de administratieve dienstverlening, detail- en groothandel, kantoorautomatisering en mediatechniek. Ook verschillende mbo-bol-opleidingen op niveau 3 en 4, die voorafgaand de coronacrisis goede baankansen boden, zijn hard geraakt. Dat zijn voornamelijk opleidingen in de vliegtuigtechniek, haarverzorging, horeca en luchtvaart.

Migratieachtergrond

Ook de achterstand bij jongeren met een migratieachtergrond wordt steeds groter ten opzichte van jongeren zonder migratieachtergrond. "Jongeren met een niet-westerse migratie-achtergrond kiezen vaak voor opleidingen die het al minder goed doen, met name administratieve beroepen", zegt Bas Ter Weel van SEO Economisch Onderzoek tegen de NOS. "Je ziet dat zij daardoor extra last hebben van deze coronacrisis."

Minst geraakte jongeren

De jongeren die het minst last hebben van de coronacrisis op de arbeidsmarkt zijn afgestudeerden aan de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en jongeren met een hbo- of wo-masterdiploma. Hun baankansen nemen ten opzichte van het studiejaar 2017-2018 nauwelijks af.

Dat betekent echter niet dat zij allemaal geen moeilijkheden ondervinden. Er zijn namelijk grote verschillen per opleiding. Zo daalden de baankansen relatief sterk voor afgestudeerden aan hbo-opleidingen als mode en industriƫle vormgeving, sport, marketing, communicatie en journalistiek. Wat betreft universitaire studies, gaat het om de opleidingen kunst, taal en cultuur en opleidingen binnen sociale en maatschappijwetenschappen.

Ster advertentie
Ster advertentie