FunX

Shania vraag aandacht voor mentale gezondheid jongeren: "Velen durven niet te praten"

foto: Shania
  1. Newschevron right
  2. Shania vraag aandacht voor mentale gezondheid jongeren: "Velen durven niet te praten"

De 21-jarige Shania gaat morgen drie uur lang op een kratje staan, samen met 500 anderen door heel Nederland. Hiermee wil ze aandacht vragen voor jongeren met psychische problemen en haalt ze geld op voor het werk van MIND. Shania weet zelf als geen ander hoe belangrijk je mentale gezondheid is.

Quote

"Ik besef nu hoe kwetsbaar jongeren zijn."

Shania (21)

Durven praten

"Ik ben vroeger heel veel gepest, zowel mentaal als fysiek", legt Shania uit. "Ik was heel bang en durfde niet meer naar school, omdat ik werd bedreigd." Een lange tijd stopte Shania haar gevoelens hierover weg. "Ik durfde er niet over te praten. Ik dacht altijd dat anderen het veel erger hadden en de hulp waarschijnlijk beter konden gebruiken."

Inmiddels is Shania opgenomen en ondergaat ze verschillende therapieën en behandelingen. "Nu besef ik me wat het pesten allemaal heeft gedaan en wat voor trauma's ik heb opgelopen." Op social media zet ze zich in om anderen te laten weten dat het oké is om te praten over de dingen waarmee je zit. "Je hoeft niet te denken dat anderen het misschien erger hebben. Je kunt het niet met elkaar vergelijken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Actie

Morgen zal ze zich inzetten voor Last Man Standing, de actie voor MIND. Drie uur lang zal ze letterlijk stilstaan bij het belang van psychische hulp: "Ik ga denken aan de mensen die nu geen hulp hebben doordat ze niet over hun problemen durven te praten of doordat er zulke lange wachttijden zijn. Iedereen verdient de hulp die hij of zij nodig heeft."

Met Shania gaat het inmiddels de goede kant op. Haar levensmotto is 'mijn glimlach is het waard'. "En de jouwe ook. Je mag lachen en je mag huilen. Emoties mogen worden getoond."

Last Man Standing

Maar liefst 4 op de 10 jongeren met psychische klachten durft daar niet over te praten. Met het geld dat wordt opgehaald voor Last Man Standing worden verschillende projecten gesteund, zoals de MIND Young Academy en de MIND Young Studio, die gericht zijn op voorlichting, preventie en ondersteuning.

Het (digitaal uitgezonden) event vindt plaats op zaterdag 31 oktober vanaf 12:00 uur. De presentatie is in handen van Jurre Geluk, bekend van onder meer Spuiten & Slikken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie