Up 2 Date

Denktank Coronacrisis: "Zorgen om positie van jongeren op de arbeidsmarkt"

foto: ANP REMKO DE WAALfoto: ANP REMKO DE WAAL
  1. Newschevron right
  2. Denktank Coronacrisis: "Zorgen om positie van jongeren op de arbeidsmarkt"

Werkgevers en de overheid moeten voorkomen dat kwetsbare medewerkers achterstand oplopen op de arbeidsmarkt. Daarvoor waarschuwt de Denktank Coronacrisis, hier wordt nagedacht over hoe negatieve gevolgen van de crisis zo beperkt mogelijk blijven.

Onder de groep met kwetsbare medewerkers vallen onder anderen jongeren. Zij komen nu gedeeltelijk van opleidingen waarin nu bijna geen werk in te vinden is. Denk hierbij aan de horeca- of reisbranche. De Denktank Coronacrisis raadt aan om deze jongeren te helpen naar een vervolgopleiding of te kijken naar omscholing. "Het is niet dat zo alle bedrijven en organisaties zijn ingestort. Soms kunnen jongeren naar een iets ander beroep door een klein beetje bij te leren", meldt voorzitter Mariëtte Hamer. "Neem een stewardess. Dat is een dienstverlenend beroep, waarbij voor mensen wordt gezorgd. Met zo'n diploma en specifieke scholing kan je ook de zorg in."

Quote

Soms kunnen jongeren naar een iets ander beroep door een klein beetje bij te leren

Mariëtte Hamer

Verloren generatie

Het Centraal Planbureau maakt zich ook zorgen om de positie van jongeren op de arbeidsmarkt. Daar wordt voorspeld dat volgend jaar 9 tot 20 procent van de jongeren zonder werk zit. "We zijn ontzettend bang dat deze generatie een verloren generatie wordt en dat moeten we echt niet willen", zegt Hamer. "Zorg er daarom voor dat ze bovenaan het lijstje staan om aan het werk te komen."

De Denktank Coronacrisis maakt zich niet alleen druk om jongeren. Onder kwetsbare medewerkers vallen ook mensen met een arbeidsbeperking, kwetssbare zzp’ers, langdurige werklozen en statushouders. "Dit is eigenlijk een waarschuwing aan de hele samenleving om extra op deze groepen te letten."

Ster advertentie
Ster advertentie