Up 2 Date

Maximaal drie gasten tijdens kerst, mogelijk extra coronamaatregelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Maximaal drie gasten tijdens kerst, mogelijk extra coronamaatregelen

Premier Rutte en minister de Jonge hebben dinsdagavond tijdens een persconferentie een update gegeven over de situatie rondom het coronavirus. De huidige maatregelen blijven gelden en kunnen misschien zelfs worden verzwaard. Er werd gehoopt op versoepelingen tijdens de feestdagen, maar die blijven voorlopig uit

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd?

Het was lange tijd onzeker hoe de situatie er rond de feestdagen uit zou zien. Een van de meest gestelde vragen was: wat mogen we met de kerst? Nu is de knoop doorgehakt. Het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen tijdens de kerstdagen blijft maximaal drie per dag.

Minister Hugo de Jonge laat weten dat veel mensen het rond de kersttijd wat zwaarder zullen hebben. Hij roept daarom op om met een klein gebaar mensen te laten weten dat je aan ze denkt.

'Tweesprong'

Premier Rutte vertelt dat het niet goed gaat en dat we in een tweesprong staan: ''We zorgen er samen voor dat de cijfers naar beneden gaan. Of de cijfers bijven stijgen en dan sluit ik niet uit dat we voor de kerst bij u terug komen met strengere maatregelen.'' Op de vraag wat die strengere maatregelen zouden zijn wil Rutte liever niet ingaan:''Ik kijk liever naar hoe we dat met zijn allen voorkomen.'' Of extra maatregelen nog voor de kerst nodig zijn, wordt op 22 december bekend gemaakt.

Proefprojecten

Een paar lichtpuntjes: in januari komen er proefprojecten in de sport- en cultuursector. Denk aan een proef met meerdere bezoekers bij een voorstelling of sportwedstrijd. Zo wordt onderzocht wat er in de praktijk haalbaar en verantwoord is.

Ook zal er meer worden gefocust op jongeren. Er komt een plan en extra geld voor speciale activiteiten voor jongeren. Premier Rutte wil ook dat er onderzoek wordt gedaan naar een versoepeling in teamsport voor jongeren tot 27 jaar.

Vaccinaties: 'We zijn er nog lang niet'

Minister Hugo de Jonge liet weten dat, als alles goed verloopt, de vaccinaties in het begin van 2021 kunnen plaatsvinden. Allereerst zullen de zorgmedewerkers en de meest kwetsbaren in de samenleving worden gevaccineerd. Het is nog niet duidelijk wanneer zo'n gefaseerde vaccinatie mogelijk is.''Een vaccin moet geschikt zijn voor de eerste groep, hiervoor moeten we geduld hebben. Het duurt sowieso tot na de zomer voordat iedereen een vaccin heeft gekregen. We zijn nog wel even onderweg,'' aldus de minister.

Horeca weer open?

Eerder vandaag lekte een notitie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uit waarin werd gesteld dat de coronabesmettingen niet aan één sector liggen, maar aan het plaatsvinden van onveilige contactmomenten. De horeca hoopte daarom op goed nieuws. Toch blijkt uit de persconferentie dat er geen plannen zijn om de horeca op korte termijn te heropenen. Morgen volgt een persconferentie over verdere steunpakketten voor sectoren die het zwaar hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie