Up 2 Date

Eerste persoon ter wereld ingeënt met Pfizer-coronavaccin

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Eerste persoon ter wereld ingeënt met Pfizer-coronavaccin

In het Verenigd Koninkrijk is vandaag de eerste persoon ter wereld ingeënt met een goedgekeurd coronavaccin. De 90-jarige Margaret Keenan werd vanochtend live op televisie gevaccineerd met het Pfizer-vaccin waarvan ook Nederland miljoenen doses besteld heeft. Margaret is niet de enige die gevaccineerd wordt: de Britten zijn vandaag namelijk begonnen met hun landelijke vaccinatiecampagne.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blijdschap

Margaret, die volgende week 91 jaar oud wordt, reageert vol blijdschap op het historische moment: “Dit is het beste verjaardagscadeau dat ik me kan wensen. Ik ben een groot deel van het jaar alleen geweest en ik ben blij dat ik door het vaccin volgend jaar weer tijd met mijn familie en vrienden door kan brengen." Na Margaret werd ook de 81-jarige William Shakespeare als eerste man ter wereld ingeënt met het Pfizer-coronavaccin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Britse vaccinatiecampagne

In ongeveer zeventig ziekenhuis -en verzorgingscentra verspreid over het land krijgen de eerste Britten vandaag een prik met het Pfizer-vaccin. Dat vaccin werd vorige week goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk en naar verwachting zullen deze week ongeveer 400.000 Britten gevaccineerd worden. De eersten die voor het vaccin in aanmerking komen zijn 80-plussers die in het ziekenhuis liggen of al een afspraak met een arts hadden staan. Ook een groot deel van het Britse zorgpersoneel kan deze week een inenting krijgen.

Nederland

Hoewel de Britten al volop aan het vaccineren zijn, moeten we in Nederland nog even geduld hebben. Het Europees medicijnagentschap (EMA) moet het middel eerst nog goedkeuren voordat het gebruikt kan worden. Het kabinet verwacht op zijn vroegst in januari te kunnen vaccineren waarbij kwetsbare ouderen en het zorgpersoneel voorrang krijgen. Het RIVM meldt dat jongeren tussen 18 en 30 jaar pas 'in de tweede helft van 2021 aan de beurt komen'.

foto: NOS

Ster advertentie
Ster advertentie