Up 2 Date

Zorgpersoneel meldt zich vaker ziek dan vorig jaar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zorgpersoneel meldt zich vaker ziek dan vorig jaar

Zorgmedewerkers hebben zich in het afgelopen kwartaal vaker ziekgemeld dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Waar het ziekteverzuim toen nog 6,97 procent was, komt het ziekteverzuim in het tweede kwartaal van 2022 uit op 7,8 procent, zo blijkt uit data van Vernet.

75.000 ziekmeldingen

Het verzuimdatabedrijf heeft gekeken naar het verzuim onder personeel in ziekenhuizen, instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en de verzorging, verpleging en thuiszorg. In deze zorgsectoren werken zo'n 960.000 mensen, wat betekent dat in het afgelopen kwartaal 75.000 mensen zich ziek hadden gemeld. Het toegenomen ziekteverzuim is onder meer het gevolg van de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus en de griepgolf die daarop volgde. Daarnaast is aan de cijfers te zien dat steeds meer zorgpersoneel met langdurige klachten thuis zitten.

Geen quarantainecijfers

In de cijfers van Vernet zijn geen medewerkers meegenomen die thuis in quarantaine zaten of aan het wachten waren op een uitslag van een coronatest. Het is onbekend hoeveel mensen niet inzetbaar waren in het afgelopen kwartaal als die cijfers wel werden meegeteld.

Dalende trend

Ondanks de stijging van het ziekteverzuim in het tweede kwartaal van 2022 ten opzichte van een jaar eerder, is er dit jaar een dalende trend zichtbaar in het ziekteverzuim. Zo was in het eerste kwartaal van dit jaar 9,83 procent van de zorgmedewerkers niet inzetbaar vanwege ziekte.

Ster advertentie
Ster advertentie