Up 2 Date

Ziekenhuizen vrezen overbelasting zorg en pleiten voor meer coronamaatregelen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ziekenhuizen vrezen overbelasting zorg en pleiten voor meer coronamaatregelen

Ziekenhuisbestuurders zijn bezorgd over het stijgende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. Om overbelasting van de zorg te vermijden vinden ze dat de overheid meer moet doen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat lieten de bestuurders weten aan Trouw.

Overbelasting

Afgelopen vrijdag werden meer dan 139 nieuwe coronapatiƫnten opgenomen in ziekenhuizen. Dat is het hoogste aantal opnames sinds mei. Volgens Wim Harten, directeur van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, is dat reden genoeg om andere coronamaatregelen te overwegen. Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat Nederland op korte termijn een vaccinatiegraad van boven de 90 procent behaalt. "Dan zul je andere maatregelen moeten doorvoeren, want in de zorg dreigt overbelasting".

Ongevaccineerden beschermen

Op 25 september kwam de anderhalvemeterregel te vervallen en werd het coronatoegangsbewijs verplicht gesteld in de kunst- en cultuursector. Ook zijn mondkapjes alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en zijn uitgaansgelegenheden weer open. Volgens bestuursvoorzitter van het Catharina-ziekenhuis Nardo van der Meer is de kans daardoor groter dat vooral ongevaccineerden besmet raken. "We moeten die kans juist minimaliseren. Aangezien we in Nederland vaccinaties niet gaan verplichten, zal je andere maatregelen moeten doorvoeren."

Urgentie verloren

Op 5 november komt het demissionaire kabinet met een coronapersconferentie, maar dat zou te laat zijn, stelt hoogleraar Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudmc. Volgens haar kunnen de maatregelen kleiner zijn als er nu wordt ingegrepen en moeten mensen ervan bewust gemaakt worden dat de coronacrisis nog niet voorbij is. "De urgentie van de boodschap is compleet verloren gegaan. Als je nu wacht, dan kom je op een punt dat je zwaardere maatregelen nodig hebt."

Ster advertentie
Ster advertentie