Up 2 Date

YouTube gaat content met onjuiste informatie over coronavaccins verwijderen

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. YouTube gaat content met onjuiste informatie over coronavaccins verwijderen

YouTube gaat video's waarin misinformatie over coronavaccins wordt gedeeld, verwijderen van het videoplatform. Dat maakte het bedrijf bekend middels een blogpost. Op die manier willen ze ervoor zorgen dat YouTube-gebruikers voorzien worden van "hoogwaardige informatie".

Grote uitdagingen

YouTube zegt dat het opstellen van beleid rond medische misinformatie grote uitdagingen met zich meebrengt. Volgens het bedrijf worden er al jaren vooral felle discussies gevoerd over vaccinaties, ondanks het feit dat gezondheidsautoriteiten vrij duidelijk zijn over de effectiviteit van vaccins. "Wetenschappelijk begrip evolueert naarmate er nieuw onderzoek naar voren komt, maar vaak spelen persoonlijke ervaringen een grote rol in de discussies die online gevoerd worden."

YouTube heeft sinds vorig jaar al ruim 130.000 video's verwijderd die misinformatie over coronavaccins bevatten. Daarbij moet je denken aan video's waarin wordt gesteld dat vaccins kanker, onvruchtbaarheid of autisme zou kunnen veroorzaken.

Uitzonderingen

Er zijn echter wel wat uitzonderingen op de nieuwe regels. Zo blijft content over het vaccinbeleid wel toegestaan, alsmede content over nieuwe testen, historische successen en problemen met vaccins. Ook persoonlijke ervaringen met vaccins blijven toegestaan, zolang de regels niet worden overtreden.

Veel kritiek

Naast YouTube krijgen ook Facebook en Twitter veel kritiek te verduren, omdat ze niet voldoende zouden doen tegen misinformatie op hun platformen. Desondanks claimde Nicki Minaj onlangs dat ze van Twitter was verbannen na haar controversiƫle vaccinatietweets. Het bedrijf ontkent echter dat dit het geval is.

Ster advertentie
Ster advertentie