Up 2 Date

Steeds meer mensen laten zich vaccineren na invoering coronatoegangsbewijs

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer mensen laten zich vaccineren na invoering coronatoegangsbewijs

De invoering van de coronapas heeft tot veel onvrede geleid binnen de samenleving, maar dat weerhoudt velen er niet van om alsnog een afspraak te maken om zich te laten vaccineren. Uit cijfers van GGD GHOR Nederland blijkt dat sinds de invoering van het coronatoegangsbewijs veel meer mensen dan normaal een vaccinatieafspraak hebben gemaakt, zo meldt de NOS.

Meer afspraken

Uit de cijfers blijkt dat vorige week meer dan 73.000 een afspraak hadden gemaakt om zich te laten vaccineren. Een week eerder waren dat er nog 72.000, terwijl het aantal twee weken daarvoor nog rond de 50.000 bleef schommelen. Er is dus een duidelijke stijging te zien die vooral plaatsvond rondom de coronapersconferentie van dinsdag 14 september en de invoering van de coronapas afgelopen zaterdag. Daarnaast gaan ook steeds meer mensen naar de vrije inlooplocaties van de GGD. Zo gingen 40.000 mensen per week naar een prikbus, terwijl dat begin september nog rond de 25.000 per week schommelde.

Meer goed nieuws

Dat is niet het enige goede nieuws. Terwijl het aantal vaccinatieafspraken toeneemt, neemt het aantal nieuwe positieve coronatesten juist af. Zo is het aantal positieve testen de afgelopen week met 12 procent gedaald ten opzichte van een week eerder. Daarbij moet wel gezegd worden dat 9 procent minder mensen zich lieten testen. Ook in de ziekenhuizen neemt het aantal coronapatiënten af en zijn er minder nieuwe patiënten binnengekomen.

Ophef

Sinds 25 september is het verplicht om een coronatoegangsbewijs te tonen in de horeca, bioscopen, theaters of bij evenementen. De coronamaatregel zorgde voor veel ophef en sommige horecaondernemers weigeren te controleren op het toegangsbewijs. Volgens het kabinet is de maatregel tijdelijk en zal er op 1 november weer gekeken worden of verlenging nodig is.

Ster advertentie
Ster advertentie