Up 2 Date

Breda en Alkmaar bedenken nieuwe manier om coronatoegangsbewijs te controleren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Breda en Alkmaar bedenken nieuwe manier om coronatoegangsbewijs te controleren

Horecaondernemers in Breda en Alkmaar hebben afgelopen weekend een nieuwe manier bedacht om bezoekers te controleren op een coronatoegangsbewijs. Mensen die een avondje wilden gaan stappen, konden met een geldige QR-code bij een centrale controlepost een stempel of polsbandje halen en daarmee alle horecagelegenheden in, zo meldt Nu.nl.

Makkelijker dan QR-code controleren

De steden kwamen met het idee om polsbandjes of een watervast stempel te hanteren, omdat dit makkelijker zou zijn dan het controleren van een QR-code. In Breda staan verspreid over de stad vier zogenoemde horecacheckpoints waar geïnteresseerden langs kunnen gaan om een polsbandje te halen en in Alkmaar staat één horecacheckpoint. Volgens een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben horecaondernemers niet altijd zin om zelf controlepost te zijn.

Andere steden zijn geïnteresseerd

Het idee van Breda en Alkmaar wordt ook opgemerkt door andere steden, waaronder Eindhoven en Den Bosch, waar horecaondernemers en de lokale politiek ook geïnteresseerd zijn in het controlesysteem. Ook liet demissionair minister De Jonge aan Hart van Nederland weten dat het kabinet mogelijk gaat kijken naar het experiment met polsbandjes en stempels. "Het zou kunnen dat het inderdaad helpt, mits dat ook echt goed wordt gehandhaafd", aldus De Jonge.

Ontevredenheid onder horecaondernemers

Sinds afgelopen zaterdag is het verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien om toegang te krijgen tot bioscopen, concertzalen, theaters en horecagelegenheden. Dit leidde tot veel onvrede bij horecaondernemers, omdat ze daardoor inkomsten mislopen en hogere personeelskosten hebben. "Met de invoering van het coronatoegangsbewijs worden horecaondernemers ongevraagd het middelpunt van een maatschappelijk discussie met alle gevolgen van dien, zoals bedreigingen en extra personeelskosten", zegt de woordvoerder van KHN tegen Nu.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie