Up 2 Date

De Jonge: "QR-code nodig als je voor toiletbezoek restaurant binnengaat"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De Jonge: "QR-code nodig als je voor toiletbezoek restaurant binnengaat"

Vanaf zaterdag gaat de zogeheten coronapas in. Op verzoek van de Tweede Kamer komt er wel een uitzondering voor terrassen, maar daar komen volgens demissionair minister Hugo de Jonge consequenties bij kijken. Een daarvan is dat je voor een toiletbezoek een QR-code moet tonen.

Coronapas

Door de invoering van de coronapas wordt vanaf zaterdag de anderhalvemeterregel losgelaten. Iedereen vanaf 13 jaar heeft dan een coronapas nodig voor concerten, festivals, bioscopen, theaters, evenementen, professionele sportwedstrijden en de horeca (behalve afhaalrestaurants). Een coronatoegangsbewijs krijg je door middel van volledige vaccinatie, een negatieve test of na genezing.

QR-code tonen voor wc

Een meerderheid van de Tweede Kamer ging vorige week akkoord met de invoer van de coronapas, maar vond het verplichten van de pas te ver gaan voor terrassen. Hoewel het kabinet geen voorstander van deze keuze is, stemde het wel in met die wens van de Kamer. "De Kamer heeft die keuze gemaakt. Dat kan, maar dan is de consequentie dat het in veel gevallen zo zal zijn dat je alsnog je coronapas moet laten zien als je even naar het toilet moet. Dat hoort er nu eenmaal bij", zei De Jonge maandagmiddag.

Nuchter

In enkele gevallen is het tonen van een QR-code niet nodig volgens De Jonge. "Bijvoorbeeld als er een dixi-toilet naast het terras staat". Als het aan De Jonge ligt, moet iedereen er 'nuchter' in zijn. "Het is een kleine moeite", zegt hij. "In andere landen, waar veel Nederlanders deze zomer zijn geweest, gaat dat eigenlijk prima. Dat kan ook gewoon in Nederland", aldus De Jonge.

Ster advertentie
Ster advertentie