Up 2 Date

Rutte bevestigt: 'coronatoegangsbewijs voor horeca en evenementen'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte bevestigt: 'coronatoegangsbewijs voor horeca en evenementen'

De verplichte anderhalve meter afstand wordt vanaf zaterdag 25 september afgeschaft. Dat heeft demissionair premier Rutte vanavond bevestigd tijdens de coronapersconferentie. Daardoor kunnen er meer mensen in de horeca terecht en mogen grote evenementen, concerten en sportwedstrijden - ook binnen - weer doorgaan. Een coronatoegangsbewijs laten zien wordt daarbij verplicht.

Horeca 's nachts nog dicht

Voor evenementen die binnen plaatsvinden gelden nog steeds restricties. Zo mag de capaciteit van een locatie maar tot 75% benut worden en mogen ze niet plaatsvinden tussen 12 uur 's nachts en 6 uur 's ochtends. Dat zijn ook de tijden waarop de horeca nog steeds gesloten moet blijven.

Coronatoegangsbewijs

Een van de maatregelen waar deze dagen de meeste ophef over is, is dat mensen vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs nodig hebben voor een bezoek aan de horeca, bioscoop, museum, theater, evenement of sportwedstrijd. In andere Europese landen, zoals Frankrijk, was dit al het geval. Als je 13 jaar of ouder bent, moet je op al die plakken - ook buiten - dus via de CoronaCheck-app kunnen bewijzen dat je volledig gevaccineerd, genezen of onlangs getest bent.

'Tijdelijk'

Rutte benadrukte dat deze maatregel tijdelijk is. "Hopelijk zeer tijdelijk, maar we hebben inmiddels geleerd dat we bij maatregelen omtrent corona altijd een slag om de arm moeten houden." Op 1 november wordt een besluit genomen over het eventuele vervolg van het coronatoegangsbewijs. Demissionair minister de Jonge voegde daaraan toe dat vaccineren niet verplicht wordt. "Maar de verstandige keuze is om het wel te doen."

Rutte zei ook dat de nachthoreca en poppodia momenteel het hardst geraakt worden. Hij liet daarom weten "te kijken" naar verdere steun voor deze branche om omzetverlies te compenseren. Ook komt er extra geld voor gemeenten om deze regels te kunnen handhaven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderwijs

In het onderwijs vervallen vanaf 25 september de laatste maatregelen. Zo geldt er dan geen maximale groepsgrootte en mondkapjesplicht meer. Het advies blijft wel om zo'n twee keer per week een zelftest te doen. Verder werd tijdens de persconferentie nog genoemd dat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en op luchthavens blijft gelden.

Ster advertentie
Ster advertentie