Up 2 Date

Gezondheidsraad komt met advies aan kabinet over extra coronavaccinatie

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Gezondheidsraad komt met advies aan kabinet over extra coronavaccinatie

Als je al volledig gevaccineerd bent, bestaat er een kans dat je binnenkort alsnog voor een extra coronaprik moet laten zetten. De Gezondheidsraad komt vandaag namelijk met het advies over een eventuele extra coronavaccinatie. Normaal gesproken weegt het advies van de raad zwaar mee in de besluitvorming van het demissionaire kabinet.

Oppepper voor het afweersysteem

Het kabinet vroeg voor de zomer al advies aan de Gezondheidsraad over de effectiviteit van een extra prik, zogeheten 'boosters'. Een extra vaccinatie zou het afweersysteem een oppepper moeten geven en het lichaam aanzetten om nieuwe antistoffen tegen het coronavirus te maken. Voor mensen die geprikt zijn met het vaccin van Janssen zou het de tweede prik zijn, terwijl gevaccineerden die met de overige drie vaccins ingeënt zijn eventueel een derde prik zullen krijgen. Verschillende landen, waaronder Frankrijk, België en Duitsland hebben al aangegeven dat ze een extra prik mogelijk zullen maken, voornamelijk voor mensen met een zwak immuunsysteem.

Kritiek

Het kabinet vroeg advies aan de raad, omdat de effectiviteit van vaccins na verloop van tijd mogelijk af zou nemen. Een extra prik moet dat voorkomen, maar in de wetenschappelijke wereld heerst er onenigheid over de effectiviteit en noodzaak van een extra vaccinatie. Daarnaast is er ook kritiek van de WHO, die stelt dat er geen bewijs is dat een extra prik nodig is. Zij zien liever dat mensen in armere landen eerst gevaccineerd worden.

Coronapersconferentie

Vanavond geven demissionair premier Rutte en minister de Jonge na een lange tijd weer een coronapersconferentie. Naar alle waarschijnlijkheid zal de 1,5-metermaatregel afgeschaft worden en zullen coronatoegangsbewijzen veel breder ingezet moet worden, met name in de horeca en in de cultuursector. Mogelijk wordt het advies van de Gezondheidsraad ook meegenomen in de persconferentie van vanavond.

Ster advertentie
Ster advertentie