Up 2 Date

Afschaffen van mondkapjesplicht heeft volgens De Jonge nog te veel nadelen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Afschaffen van mondkapjesplicht heeft volgens De Jonge nog te veel nadelen

Als het aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ligt, kun je voorlopig blijven dromen van een bus- of treinrit zonder een mondkapje op. Hoewel het kabinet nog geen definitief besluit heeft genomen, kleven er volgens De Jonge nog te veel nadelen aan het schrappen van de mondkapjesplicht. Dat liet de minister weten aan de NOS.

Extra kwetsbaar

Volgens De Jonge moet niet worden onderschat dat veel mensen zich in het ov kwetsbaarder voelen. Zo zegt de hij dat ov-reizigers na het afschaffen van de plicht mogelijk weer "als haringen in een ton" zullen zitten. "Ik denk dat mensen met een zwakke immuunrespons, die wel gevaccineerd zijn, maar bij wie dat misschien minder goed aanslaat, er niet zo blij mee zijn dat ze tegen iemand aangeplakt staan die de hele tijd in hun nek staat te aerosolen. Het beschermt natuurlijk beter als diegenen die jou zouden kunnen besmetten ook een mondkapje opzetten."

Coronapersconferentie

Aanstaande dinsdag staat er weer een coronapersconferentie gepland. In de aanloop naar de persconferentie het Outbreak Management Team (OMT) onder andere gekeken of de mondkapjesplicht afgeschaft kan worden. Het advies is echter nog niet bekend. Ook zegt De Jonge dat het kabinet nog goed wil nadenken voordat het een besluit neemt. "Want dit betekent wel wat voor mensen met een kwetsbare gezondheid, die graag met het openbaar vervoer willen reizen en daar soms ook echt op aangewezen zijn. Laten we die groep niet uit het oog verliezen."

Onzekerheden

Het is nog onduidelijk wanneer het kabinet de laatste stap in het openingsplan wil zetten. Onlangs sprak FunX-reporter Ouassima met De Jonge over de afschaffing van de laatste coronamaatregelen. Volgens De Jonge zijn er echter nog veel onzekerheden die van invloed zijn op de afschaffing van de maatregelen. "Het seizoen kan omslaan, daardoor kan het virus zich makkelijker verspreiden. We weten ook nog niet precies hoelang antistoffen aanhouden. Ook de verspreiding van het vaccinatiegraad speelt mee. Het zijn allemaal onzekerheden die we moeten meenemen in het besluit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie