Naar homepage
Up 2 Date

'Mondkapjesplicht mogelijk eerder geschrapt', immunoloog roept op tot direct afschaffen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Mondkapjesplicht mogelijk eerder geschrapt', immunoloog roept op tot direct afschaffen

Er bestaat een kans dat we in Nederland sneller dan verwacht af zijn van het verplicht dragen van een mondkapje. Verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) zien het wel zitten om de mondkapjesplicht eerder af te schaffen en ook in het kabinet wordt het besproken, zo meldt het AD.

'Per direct afschaffen'

De mondkapjesplicht, die inmiddels ruim een half jaar geldt, is een veelbesproken maatregel waar de meningen sterk over verschillen. Als het aan immunoloog Carla Peeters ligt, wordt de plicht per direct afgeschaft. Volgens haar is het een "falend gedragsexperiment", zo schrijft ze in HP/De Tijd. Het verplicht dragen van de kapjes zou grote nadelen hebben voor mens en milieu, "mogelijk met onomkeerbare schade tot gevolg."

Er zijn meer experts die al een tijd twijfelen aan het effect van de mondkapjes. Zo ook RIVM-baas Jaap van Dissel, die een paar keer aangaf dat er te weinig wetenschappelijke onderbouwing voor is en dat het dragen van mondkapjes kan leiden tot schijnveiligheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ov en de zorg

Op sommige plekken, met name in het ov en de zorg, is het effect van mondkapjes wel zichtbaar, zo geven meerdere OMT-leden aan. Sommigen adviseren daarom om de plicht daar in stand te houden, maar bijvoorbeeld in winkels om te zetten naar een advies. "Maak het weer vrijwillig. Er zullen mensen zijn die zich niet veilig voelen bij het loslaten van de mondkapjes, die kunnen er natuurlijk gewoon een blijven dragen", aldus OMT-lid Andrea Voss.

Voorzichtiger

Er zijn ook deskundigen die adviseren wat voorzichtiger te zijn. "Als je kijkt naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners en het percentage positieven bij de mensen die zich laten testen, bungelen we in Nederland nog steeds onderaan op Europese ranglijsten. We doen het dus helemaal nog niet zo goed. Het vervroegd loslaten van basisregels lijkt me dan niet het beste signaal", zegt bijvoorbeeld arts-microbioloog Bert Niesters.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

1 september, of toch eerder?

Demissionair minister Hugo de Jonge gaf onlangs aan dat hij denkt dat de basisregels - anderhalve meter afstand houden, thuiswerken en mondkapjes dragen - op 1 september geschrapt kunnen worden, als er genoeg mensen gevaccineerd zijn. Maar het vervroegd skippen van losse onderdelen, zoals dus de mondkapjesplicht, wordt nu toch ook in het kabinet besproken, zo meldt het AD. In ingewijde zegt: "Het moet weloverwogen, want je wil ook geen knipperlichtbeleid. Maar van die mondkapjes wil je in principe het liefst als eerste weer af."

Gisteren werd al bekendgemaakt dat de volgende versoepelingen waarschijnlijk naar voren worden gehaald en op 26 juni ingaan. Vrijdag wordt hier definitief over besloten, waarna er meer duidelijk wordt gemaakt tijdens een persconferentie.

Ster advertentie
Ster advertentie