Up 2 Date

Naar schatting 1,5 miljard mondkapjes in zee beland dit jaar

foto: Twitter: OceansAsia
  1. Newschevron right
  2. Naar schatting 1,5 miljard mondkapjes in zee beland dit jaar

Mondkapjes werden massaal gedragen in 2020. In totaal zijn er dit jaar miljarden mondkapjes gebruikt, maar uit onderzoek van OceansAsia blijkt dat niet iedereen de kapjes braaf in de prullenbak heeft gegooid. Er zijn naar schatting namelijk meer dan 1,5 miljard mondkapjes in de zee beland dit jaar.

Vervuiling

OceansAsia heeft de schatting gedaan op basis van gemiddelden. In 2020 zijn er wereldwijd ongeveer 52 miljard mondkapjes gemaakt en gemiddeld belandt drie procent daarvan in de zee. Dit betekent dat 1,5 miljard mondkapjes dit jaar in zee zijn beland en dat staat gelijk aan ongeveer 5500 ton aan plastic. Er zijn verschillende redenen waardoor mondkapjes in de zee belanden. Mondkapjes op straat worden bijvoorbeeld meegenomen door de wind of komen in de riolering terecht. Ook wordt er veel afval in rivieren of oceanen gedumpt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Plastic

Volgens Gary Stokes, oprichter van OceansAsia, zijn mondkapjes niet de enige reden van de toenemende vervuiling. "Door het coronavirus zijn we meer met hygiëne bezig en bestellen we vaker eten. Dit zorgt ervoor dat we meer gebruikmaken van plastic verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan flessen handgel of de verpakking waarin je eten zit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oceaanvervuiling

Hoewel de mondkapjes maar een klein aandeel hebben in de totale oceaanvervuiling, is het volgens Stokes van belang dat we het probleem niet erger maken. "Oceaanvervuiling is echt vernietigend. Jaarlijks overleiden honderdduizenden zeedieren aan de gevolgen hiervan en de aantallen blijven maar toenemen. Het is ontzettend belangrijk dat we samenwerken om dit probleem te verminderen en daar heeft iedereen zijn aandeel in."

Ster advertentie
Ster advertentie