Up 2 Date

Commerciële coronateststraten willen soa-testen gaan aanbieden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Commerciële coronateststraten willen soa-testen gaan aanbieden

Commerciële coronateststraten waren het afgelopen jaar een booming business, maar lijken binnenkort even snel te verdwijnen als dat ze zijn opgedoken. Verschillende testbedrijven hebben daarom al een nieuw plannetje bedacht: het aanbieden van soa-testen. Sommigen doen dat al op kleine schaal. Dat meldt BNR.

Zelftest

Don't worry: die soa-testen zullen niet net zoals bij veel coronateststraten met een swapje vanuit de auto gedaan worden. Zo vertelt een bedrijf zelftesten bij mensen in de brievenbus te willen gooien. Je krijgt de test dan dus thuis opgestuurd, zodat je die zelf kan uitvoeren en het pakketje vervolgens naar het laboratorium kunt opsturen. "Na aankomst in het lab heb je grote kans dat je dezelfde dag al resultaat krijgt. Het is anoniem, snel en je betaalt er zelf voor", aldus de oprichter van Spoedtest.nl.

Een ander bedrijf liet weten te onderzoeken of ze een eigen lab kunnen openen. "Als dat lukt willen we ook soa-testen gaan aanbieden. We openen dan aparte testlocaties waar deze testen worden afgenomen", aldus Snelkliniek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veilig en betrouwbaar?

Soa-testen worden hierdoor misschien laagdrempeliger, maar belangrijk bij dit soort testlocaties is wel dat er voldoende voorlichting en nazorg geleverd kan worden. Daar vreest Soa Aids Nederland voor. In een reactie schrijft huisarts Emmy Hoskam: "Het is van belang om vooraf te onderzoeken welke soa-test het meest nuttig is. Op basis van je klachten moet je beslissen welke test of testen iemand gaat doen. Die informatie moet een testaanbieder op een deskundige manier eerst met je delen en bespreken."

Daarnaast benadrukt Hoskam het belang van informatie over behandeling van een eventuele soa en advies over het waarschuwen van (ex-)partners. "Als je bij een commerciële soa-test aanbieder alleen de mededeling krijgt dat je naar de huisarts moet, dan had je dat misschien wel meteen kunnen doen, want zo heb je alleen maar extra kosten gemaakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie