Up 2 Date

Weer fout in CoronaCheck-app: gevaccineerde houdt groen vinkje na positieve test

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Weer fout in CoronaCheck-app: gevaccineerde houdt groen vinkje na positieve test

Sinds de lancering van de CoronaCheck-app ging het verwerken en tonen van vaccinatie-, test- en herstelgegevens niet altijd even soepel. Nu lijkt er opnieuw iets mis te gaan in de app. Gevaccineerde personen die positief testen en vervolgens hun QR-code laten scannen, krijgen alsnog een groen vinkje. Hiermee kunnen ze dus gewoon op vakantie of naar een evenement terwijl ze besmet zijn.

'Vreemd'

Een medewerker van de GGD vertelt anoniem tegen De Volkskrant dat hij verbaasd is over de gang van zaken. "Vreemd dat een vaccinatiebewijs een positieve coronatest nu kan negeren. Zo iemand kan dan anderen besmetten."

Ministerie op de hoogte

Het ministerie van Volksgezondheid is op de hoogte van de fout in het systeem en beraadt zich volgens de krant op maatregelen. Volgens een woordvoerder is er momenteel geen geldigheidsduur gekoppeld aan een vaccinatiebewijs. Dat zou zijn aangekaart bij het Outbreak Management Team. "De komende weken wordt breed gekeken hoe het systeem van toegangstesten kan worden verbeterd. Daar wordt dit verhaal bij betrokken."

Volgens de woordvoerder kan verspreiding sowieso voorkomen worden als mensen zich aan de regels houden. "Positief geteste mensen moeten, ook als ze gevaccineerd zijn, in quarantaine gaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevaccineerd en besmet

Dat gevaccineerden alsnog besmet kunnen raken met het coronavirus, was al bekend. De kans is dankzij het vaccin wel een stuk kleiner, net als de kans om ernstig ziek te worden. Maar het kan dus wel, zeker met de nieuwe deltavariant. Die is een stuk besmettelijker, waardoor ook volledig gevaccineerden het virus door kunnen geven. Er wordt daarom al overwogen om ook hen te laten testen voor een evenement.

Ster advertentie
Ster advertentie